R. T. Erdoganas prisaikdintas Turkijos prezidentu

Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) ketvirtadienį per ceremoniją parlamente buvo prisaikdintas 12-uoju Turkijos prezidentu ir taip įtvirtino savo, kaip įtakingiausio šiuolaikinio turkų lyderio, pozicijas, oponentams nuogąstaujant, kad ateityje laukia vis autoritariškesnis valdymas.

„Kaip Respublikos Prezidentas prisiekiu savo garbe ir reputacija didžiai turkų tautai ir istorijai saugoti valstybės egzistavimą ir nepriklausomybę“, – sakė R.T.Erdoganas, skaitydamas priesaikos tekstą.

Opozicinės Respublikonų liaudies partijos (CHP), kuri kaltina R.T.Erdoganą pažeidus konstituciją, deputatai prieš pat jo prisaikdinimą išėjo iš parlamento sesijos.

Prisaikdinimo ceremonijoje dalyvavo tuzino valstybių Rytų Europoje, Afrikoje, centrinėje Azijoje ir Artimuosiuose Rytuose vadovai.

Inauguracijoje turėjo dalyvauti ir Ukrainos prezidentas Petro Porošenka, tačiau jis atšaukė kelionę dėl padėties paaštrėjimo šalies rytuose, kur vyksta kovos su prorusiškais separatistais.

Ceremonijoje nedalyvavo pagrindinių Vakarų valstybių lyderiai, ir tai gali būti ženklas, kad R.T.Erdoganas vertinamas su tam tikru įtarumu. Jungtinės Valstijos atsiuntė tik savo reikalų patikėtinį Ankaroje.

Po R.T.Erdogano pasitraukimo iš vyriausybės premjero postą perims užsienio reikalų ministras Ahmetas Davutoglu (Achmetas Davutohlu), senas R.T.Erdogano sąjungininkas, kuris tikriausiai nekonkuruos su Turkijos politiku numeris vienas.

Naujosios vyriausybės sudėtį R.T.Erdoganas turėtų paskelbti penktadienį.

R.T.Erdoganas, kuris premjeru tapo 2003 metais, rugpjūčio 10 dieną laimėjo prezidento rinkimus, įveikęs silpną opoziciją, kuri kaltina jį islamizavimo tendencijomis.

R.T.Erdoganas, kuris aiškiai ketina patekti į istoriją, per prezidentinę penkerių metų kadenciją taps žmogumi, valdžiusiu Turkiją ilgiau nei šiuolaikinės valstybės įkūrėjas Mustafa Kemalis Ataturkas (Mustafa Kemalis Atatiurkas), kuris respubliką įkūrė ant Osmanų imperijos griuvėsių.

R.T.Erdoganas gali dirbti dvi kadencijas ir taip likti valdžioje iki 2024 metų. Tokiu atveju jam vadovaujant 2023 metais būtų minimos 100-osios šiuolaikinės Turkijos įkūrimo metinės, o jis pats galėtų vaizduoti save istorine figūra, konkuruojančia su M.K.Ataturku.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių