EP pasmerkė susidorojimą su protestuotojais Rusijoje ir Baltarusijoje

  • Teksto dydis:

Europos Parlamentas (EP) ketvirtadienį pasmerkė Baltarusijos ir Rusijos „neproporcingą atsaką“ į šiose šalyse nuvilnijusius protestus, kuomet sulaikyta šimtai taikių demonstrantų, taip pat žurnalistų ir opozicijos atstovų, pranešė EP spaudos tarnyba.

Europarlamentarai ragina nedelsiant paleisti sulaikytuosius, panaikinti jiems keliamus kaltinimus bei gerbti susirinkimų laisvę.

Priimtoje rezoliucijoje smerkiamos Baltarusijos valdžios represijas, nukreiptas prieš taikius demonstrantus, kurie kovo 25–26 d. protestavo prieš vadinamąjį „veltėdžių“ įstatymą. Jie piktinasi, kad Baltarusijos saugumo pajėgos sulaikė ne mažiau kaip 700 žmonių, o 177 asmenys nubausti finansine bauda ar areštu.

Šališkas ir žmogaus teises pažeidžiantis įstatymas turi būti atšauktas, o sulaikyti taikūs demonstrantai, žurnalistai, žmogaus teisių aktyvistai ir opozicijos atstovai turi būti nedelsiant paleisti panaikinus jiems keliamus kaltinimus, pažymi europarlamentarai.

EP ragina Baltarusijos valdžią gerbti susirinkimų laisvę, liautis persekioti nepriklausomą žiniasklaidą, taip pat plėtoti konstruktyvų dialogą su pilietine visuomene, opozicija ir tarptautinių organizacijų atstovais.

Kitoje rezoliucijoje, priimtoje ketvirtadienį 494 balsais prieš 39 ir dar 91 europarlamentarui susilaikius, smerkiamos Rusijos policijos operacijas, nukreiptos prieš taikius kovo 26-osios ir balandžio 2-osios antikorupcinius protestus, kurių metu sulaikyta apie 2000 demonstrantų, žurnalistų ir opozicijos atstovų, tarp jų ir iškilus Kremliaus kritikas Aleksejus Navalnas.

Europarlamentarai ragina nedelsiant paleisti taikius protestuotojus ir ragina Rusiją gerbti tarptautinius įsipareigojimus užtikrinti susirinkimų laisvę, kuri yra „esminis demokratinės sistemos elementas“. Jie remia A.Navalno organizacijos pastangas viešinti korupcijos atvejus ir kovoti su ja, sakoma EP spaudos tarnybos pranešime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Eurokolchozo globalistiniai piderai tegul rupinas policijos nuzudytais kinieciais Paryziuje. Rusija ant ES pideru deda dideli BYBI. Rupinkites savo sudu Eurokolchoze o tai tuoj neliks to Europos meslo.

šiaip

šiaip portretas
reiktų pasmerkti ir Prancūzijos valdžią,kuti tik ką ir dujomis,ir vandeniu gaivino kiniečių diasporos protestuotojus,ko čia Rusija susirūpino,ji gi nepriklauso ES?

Anonimas

Anonimas portretas
tegu ep žiūri savo valstybių,ką daro gaidys olandas ir kas amerikoi darosi
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių