Ekspertai: Kanadoje gimęs senatorius T. Cruzas gali kandidatuoti į JAV prezidentus

  • Teksto dydis:

JAV respublikonų senatorius Tedas Cruzas (Tedas Krusas), paskelbęs apie planus dalyvauti kovoje dėl Baltųjų rūmų, gali kandidatuoti į prezidento postą, nors yra gimęs Kanadoje, mano Amerikos teisės ekspertai.

JAV Konstitucijoje įvardijami trys kriterijai, kuriuos turi atitikti asmuo, kad galėtų užimti prezidento postą: jis turi būti ne jaunesnis nei 35 metų, turi būti pastaruosius 14 metų nuolat gyvenęs Jungtinėse Valstijose ir turi būti „gimęs Jungtinių Valstijų piliečiu“ (natural-born citizen).

Dėl paskutinio kriterijaus, pasak kai kurių apžvalgininkų, esama erdvės interpretacijoms. Jei visi Jungtinių Valstijų teritorijoje gimę vaikai automatiškai tampa JAV piliečiais, kaip yra su amerikiečiams tėvams užsienyje gimusiais vaikais?

Harvardo teisės mokyklos studentų leidžiamame mėnesiniame žurnale „Harvard Law Review“ kovą publikuotame straipsnyje teisininkai Nealas Katyalas (Nilas Katjalas) ir Paulas Clementas (Polas Klementas), atstovavę George'o W. Busho (Džordžo V.Bušo) ir Baracko Obamos (Barako Obamos) administracijoms JAV Aukščiausiame teisme, teigia, kad vaikai, gimę užsienyje JAV pilietybę turintiems tėvams, neabejotinai automatiškai tampa JAV piliečiais.

Teisininkai, išanalizavę JAV tėvų įkūrėjų veikalus, Kongreso dokumentus ir norminius teisės aktus, priėjo prie išvados, kad vaikai, gimę amerikiečiams tėvams, kuriems nereikia atlikti natūralizacijos procedūros, yra „gimę Jungtinių Valstijų piliečiais“.

Kai gimdoma užsienyje, rezidavimo sąlygos numato, kad JAV pilietis perduoda pilietybę savo gimusiam vaikui - tai tinka ir T.Cruzo situacijai.

N.Katyalas ir P.Clementas sakė, kad Konstitucija aiškiai apibrėžia reikalavimus, kuriuos turi atitikti asmuo, kad jis būtų „gimęs Jungtinių Valstijų piliečiu“, ir jie parašė šį straipsnį, kad visuomenė nešvaistytų laiko diskusijoms apie „netikras kliūtis kandidato tinkamumui“.

„Taigi asmuo, kurio vienas iš tėvų yra JAV pilietis, nuo savo gimimo, nepriklausomai nuo to, ar tai įvyko Kalifornijoje, Kanadoje ar Panamos kanalo zonoje, yra JAV pilietis, visiškai tinkamas eiti prezidento pareigas, jei jį išrinktų  žmonės“, - rašoma straipsnyje.

T.Cruzas gimė 1970 metais Kanadoje amerikietės ir kubiečio šeimoje, kuri praėjus keleriems metams po jo gimimo sugrįžo gyventi į Jungtines Valstijas. Pernai T.Cruzas atsisakė Kanados pilietybės.

Baracko Obamos (Barako Obamos) oponentai konservatoriai anksčiau kaltino prezidentą demokratą, esą jis iš tikrųjų gimė Kenijoje, savo tėvo gimtinėje. Kai buvo išrinktas valstybės vadovu, B.Obama pateikė visuomenei savo oficialų gimimo liudijimą, išduotą Havajų valstijoje.

T.Cruzas apie savo atitikimą pilietybės reikalavimui pasisakė vasario pabaigoje.

„Gimiau Kalgaryje, mano mama nuo gimimo buvo Amerikos pilietė. Pagal federalinį įstatymą gimęs automatiškai tapau Amerikos piliečiu. Konstitucija reikalauja būti gimusiu Jungtinių Valstijų piliečiu“, - sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių