Ekspertai: Baltijos jūrai gresia užterštumas medikamentais

  • Teksto dydis:

Baltijos jūros aplinkos apsaugos komisija (HELCOM) atkreipė dėmesį į šio vandens telkinio užterštumą farmaciniais preparatais, antradienį žurnalistams sakė komisijos sekretorius Dmitrijus Frankas Kameneckis.

„Didžiosios dalies taršą sukeliančių medžiagų problema regione išspręsta: jos arba uždraustos vartoti, arba pakeistos kitomis, arba (jų vartojimas) suvaržytas ir nebekelia didelės grėsmės. Reikia peržiūrėti prioritetus, o viena svarbiausių šios dienos problemų – užterštumas farmaciniais preparatais. Baltijos jūros pakrantėse gyvena 80 mln. žmonių, kurie kasmet į aplinką išleidžia tonas visokiausių medikamentų“, – nurodė ekspertas.

Pasak jo, HELCOM, kuriai priklauso ir Baltijos šalys, šiuo klausimu paruošė ataskaitą, planuojamą paskelbti artimiausiu laiku.

„Ši problema egzistuoja daugelyje pasaulio šalių – pavyzdžiui, Indijoje (ji yra) susijusi su pramone. (Baltijos) regione praktiškai nėra (vaistų) gamybos, bet regionas labai išsivystęs, o Baltijos jūra yra labai uždara, todėl, pavyzdžiui, (skausmą malšinantis preparatas) diklofenakas teka tonomis, kaip ir ibuprofenas. Beveik visuose Baltijos jūros aplinkos komponentuose randama antibiotikų“, – pridūrė D.Frankas Kameneckis.

Pasak ekspertų, vienas šios problemos sprendimo būdų – vaistų apyvartos sistemos tobulinimas, taip pat sveikatos įstaigose, visuomenės švietimas bei vaistų pakuočių gerinimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

TOMAS

TOMAS portretas
Mums-Lt -vos ,nuolankiai baigiančiam išdvėsti ,Likučiui , geo-eko ir kt.jau neaktualu ; - " sen-Jorai /rės " tručinami ,traiškomi kur papuola,negydomi po traumų - "nebepriklauso" reabilitacija / nebent savo sąsk-ta../.Ačiū AMB KLANUI IR LIBER-KONSERV-SOCDEMAMS IR KO...KURIŲ IŠPEROS PER 7 KARTAS KENTĖS UŽ LIETUVIŲ TAUTOS IR VALSTYBĖS SUNAIKINIMĄ..AMEN.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių