Ekonominiai nusikaltėliai Lenkijoje bus baudžiami kaip žudikai

Šalies teisingumo ministerija parengė Baudžiamojo kodekso pataisas, numatančias itin griežtas atgrasančias bausmes už pridėtinės vertės mokesčio (PVM) grobstymą. Taigi ekonominiai nusikaltėliai Lenkijoje bus baudžiami kaip žudikai, praneša LRT RADIJAS apžvelgdamas Lenkijos verslo naujienas.

Už fiktyvių faktūrų naudojimą siūloma nuo šešių mėnesių iki aštuonerių metų kalėjimo bausmė. Už valstybės biudžetui nesumokėtą milijoną zlotų grės 15 metų, o už didesnę žalą – net 25 metai kalėjimo. Be to, numatoma milžiniška iki 74 mln. zlotų (beveik 17 mln. eurų) finansinė bauda. Bausmės sušvelninimo galės tikėtis tik prisipažinę ir nuostolius atlyginę asmenys.

Apribojimai degalų rinkoje

Lenkijos vyriausybė paskelbė karą mokesčių grobstytojams. Nuo rugpjūčio 1 d. įsigaliojo Finansų ministerijos parengtas vadinamasis „degalų paketas“ – mokesčių, energetikos ir dar kelių įstatymų pataisos, kuriomis siekiama apriboti šešėlinės ekonomikos mastą degalų rinkoje ir efektyvinti mokesčių surinkimą.

Viena iš priemonių – reikalavimas mokėti PVM už iš Europos Sąjungos vidaus rinkos įvežtus degalus. PVM privaloma sumokėti per penkias dienas nuo degalų įvežimo į Lenkijos teritoriją. Tokiu būdu mėginama stabdyti visuotinai žinomą sukčiavimo mechanizmą, kai dokumentuose nurodoma, kad įvežti degalai keliauja toliau į Europą, o iš tiesų nemokant PVM realizuojami Lenkijoje.

Griežtinama ir koncesijų išdavimo tvarka. Leidimai verstis prekyba degalais bus išduodami tik Lenkijoje savo registruotą buveinę turinčioms įmonėms. Ekspertų duomenimis, dėl PVM grobstymo degalų rinkoje valstybės biudžetas kasmet patiria net keliasdešimties milijardų zlotų (beveik 10 mlrd. eurų) nuostolį. Tikimasi, kad nauji įstatymai metines biudžeto pajamas padės padidinti 2,5 mlrd. zlotų.

Naikinamos mobiliojo ryšio kortelės

Lenkijoje baigėsi anoniminių išankstinio mokėjimo mobiliojo ryšio kortelių era. Liepos 25 d. įsigaliojo antiteroristinio įstatymo pataisos, įpareigojančios mobiliojo ryšio operatorius registruoti visus mobiliojo ryšio numerių vartotojus. Naujai įsigyta kortelę dabar galima aktyvuoti tik pateikus operatoriui savo vardą, pavardę, adresą, asmens kodą arba asmens dokumento numerį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių