EK vadovė: „Brexito“ derybose padaryta pažanga, tačiau reikia įdėti daugiau darbo

Europos Komisijos (EK) pirmininkė Ursula von der Leyen penktadienį sakė, kad naujausiose derybose dėl prekybos po „Brexito“ buvo padaryta didesnė pažanga, tačiau reikia įdėti daugiau darbo.

Briuselyje vykusios derybos kitą savaitę turėjo būti perkeltos į Londoną, tačiau ES derybininkų gretose patvirtinus COVID-19 atvejį, jas kol kas nuspręsta rengti virtualiu formatu.

„Po sudėtingų savaičių su labai lėta pažanga pastarosiomis dienomis buvo padaryta didesnė pažanga, esama daugiau judėjimo svarbiomis temomis. Tai yra gerai“, – sakė U. von der Leyen.

„Žinoma, vis dar išlieka trys pagrindiniai klausimai: ginčų sprendimo mechanizmas, žvejyba ir vienodos konkurencijos taisyklės. Tačiau, pavyzdžiui, vienodų konkurencijos taisyklių srityje buvo padaryta pažanga valstybės pagalbos klausimu“, – pridūrė ji.

ES diplomatai, kuriems pavesta stebėti derybų pažangą, teigė nematą greitos pabaigos aštuonių mėnesių trukmės deryboms, nebent JK premjeras Borisas Johnsonas sutiktų leistis į kompromisus.

„Vis labiau nerimaujama, kad derybose pažanga nedaroma pakankamai greitai, jog būtų galima užtikrinti sandorio ratifikavimą“ iki šių metų pabaigos, sakė vienas ES diplomatas, įvykus šalių narių pasiuntinių susitikimui derybų padėčiai aptarti.

Jis teigė besibaiminąs, kad tarp abiejų pusių esantis atotrūkis siaurėja pernelyg lėtai.

„Nepaisant to, esama vilties, kad derybos galėtų būti užbaigtos greitai, jei ir kai Londone bus priimti reikalingi politiniai sprendimai“, – pridūrė diplomatas.

Anot dar vieno aukšto rango ES diplomato, Prancūzija, Nyderlandai ir Belgija pasiuntinių susitikime darė spaudimą ES vykdomajai institucijai kuo greičiau atnaujinti nenumatytų atvejų planą, jei abiem pusėms nepavyktų susiderėti dėl susitarimo.

Šias šalis ir Didžiąją Britaniją skiria tik Lamanšo sąsiauris, tad jos drauge su Airija būtų pirmiausiai paveiktos galimai kilsiančio chaoso, jei Londonas ir Briuselis nesusiderėtų dėl prekybos santykių.

„Tai ne politinis požiūris į derybas, tai verčiau atsakomybės klausimas suinteresuotų sektorių, ypač transporto, atžvilgiu“, – pridūrė diplomatas.

Nesudarius susitarimo, nuo sausio 1 dienos įsigaliotų muitai didelėms prekybos tarp JK ir ES apimtims, keliaujančioms Lamanšo tuneliu ir laivais.

Verslo grupės mano, kad jei susitarimas nebus sudarytas, itin daug žalos patirs tiekėjai – pasieniuose formuosis itin dideli kamščiai, kils milijardai eurų papildomų išlaidų ir bus prarasta itin daug pajamų.


Šiame straipsnyje: BrexitderybosEuropos Komisija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Spaliukas

Spaliukas portretas
Tai ko tyli ???? Kas sekantis eis lauk iš tos E Sąjungos????
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių