EK pirmininkas: Rusija yra strateginė problema Europos Sąjungai

  • Teksto dydis:

Rusija dabar, kilus krizei Ukrainoje, yra „strateginė problema“ Europos Sąjungai (ES), bet Briuselis stengsis, kad Maskva vėl būtų partnerė, ketvirtadienį sakė Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris).

„Taip, Rusija kol kas yra strateginė problema, ir aš tikiuosi, kad rytoj Rusija bus strateginė partnerė“, – sakė J.-C.Junckeris po susitikimo su Bulgarijos premjeru, su kuriuo daugiausia kalbėta apie Maskvos sprendimą sustabdyti didžiulį dujotiekio į ES projektą.

„Bus padaryta viskas, ką Komisija gali padaryti šiuo atžvilgiu“, – sakė žurnalistams Bulgarijos ministras pirmininkas Boika Borisovas, kurio šalį bene labiausiai paveikė šio projekto sustabdymas.

J.-C.Junckeris taip pat pareiškė, kad milžiniško „South Stream“ dujotiekio į Europą tiesimas vis dar yra įmanomas, nors Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas netikėtai sustabdė šį milijardus dolerių kainuojantį projektą.

„South Stream“ (dujotiekis) gali būti nutiestas. Sąlygos jau ilgą laiką yra aiškios..., nieko naujo nėra. Kamuolys yra aikštelės Rusijos pusėje“, – pareiškė jis.

„Mes esame pasiruošę ir pasiruošiamieji darbai vyksta“, – patikino EK vadovas.

J.-C.Junckerio taip pat buvo paklausta apie naujojo Europos Vadovų Tarybos pirmininko ir buvusio Lenkijos premjero Donaldo Tusko pirmadienį padarytą pareiškimą, kurį cituoja „Financial Times“ ir kuriame jis sakė, jog Rusija tapo strategine problema.

Pasibaigus Šaltajam karui ir žlugus Sovietų sąjungai, Rusija ir ES 1994 metais pasirašė strateginės partnerystės sutartį, tačiau Maskvai aneksavus Ukrainos Krymo pusiasalį, ji pakibo ant plauko.

Dėl šios krizės 28 šalių Bendrija ir Jungtinės Valstijos ėmėsi prieš Rusiją virtinės sankcijų.

Paskutinis smūgis ES ir Rusijos santykiams buvo V.Putino paskelbtas „South Stream“ projekto sustabdymas. Pasak V.Putino, nutiesti „ South Stream“ tapo neįmanoma, kai Europos Komisija privertė Bulgariją sustabdyti parengiamuosius darbus savo teritoriniuose vandenyse.

Dujotiekis turėjo aplenkti krizės ištiktą Ukrainą, eiti per Bulgariją, ES nepriklausančią Serbiją, Italiją, Austriją, o tada – į kitas ES valstybes.

Tačiau Bulgarija birželio mėnesį apsigalvojo dėl šio dujotiekio – ES pasakius, kad Sofija pažeidė Bendrijos konkurencijos taisykles tuo, kaip skyrė kontraktus dėl dujotiekio atkarpos jos teritorijoje.

J.-C.Junckeris nesutiko su Rusijos pateiktu projekto sustabdymo versija. ES gruodžio 9 dieną „South Stream“ tiesimo klausimu rengia susitikimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
ne gaila daug kam atrodo kokia lietuvos propoganda siaubinga priesakys su amerikonais supratai

Rusui

Rusui portretas
Tai čia tik Tau ir Putleriui taip atrodo: mažiau žiūrėk rusiškos propagandos prieš miegą- gal tada nebenusišnekėsi..

RUSAS

RUSAS portretas
Europoj didziausia problema yra labai blogai valdomas EUROKOLCHOZAS su makakos subinlaiziais priesakyj
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių