EK pirmininkas: „Brexit“ derybos primena ežių meilę

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungos ir Didžiosios Britanijos santykiai visuomet būdavo truputį dygūs, bet Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris) penktadienį pareiškė, kad dabar vykstančios „Brexit“ derybos pradeda priminti dviejų ežių meilę.

„Mes nekariaujame su Didžiąja Britanija“, – Austrijos dienraščiui „Die Presse“ sakė J.-C. Junckeris. Jo interviu buvo išspausdintas kitą dieną po to, kai britų ministrės pirmininkės Theresos May (Terezos Mei) „Brexit“ planą kiti 27 ES lyderiai per neformalų susitikimą Zalcburge atmetė kaip netinkamą ir nepriimtiną.

„Turime būti atsargūs, kaip du vienas kitą mylintys ežiai, – sakė J.-C. Junckeris. – Kai du ežiai apsikabina, jie turi saugotis, kad nesusibraižytų.“

J.-C. Junckeris tvirtino, kad abi šalys „artėja viena kitos link“, tačiau pridūrė, kad „Airijos sienos klausimas tebėra labai sudėtingas“.

Siena tarp Airijos Respublikos ir Šiaurės Airijos yra pagrindinė nesutarimų priežastis, nes Britanijai išstojus iš ES, ji taps išorine bloko siena.

Jei Britanija, kaip sako norinti, pasitrauks iš ES muitų sąjungos ir bendrosios rinkos, reikės patikrinimų pasienyje. Tačiau ir Londonas, ir Briuselis yra pažadėję vengti bet kokios fizinės infrastruktūros – vadinamosios kietos sienos.

Th. May Zalcburge sakė, kad „netrukus“ pateiks naujus pasiūlymus, kaip po „Brexit“ būtų galima vykdyti prekybą per Šiaurės Airijos sieną.

J.-C. Junckeris „Die Presse“ sakė, jog „taip pat aišku, kad negali būti pasitraukimo iš ES išsaugant bendrijos privilegijas“.

„Brexit“ reiškia „Brexit“, – pabrėžė jis.

Paklaustas, ar britams reiktų suteikti dar vieną žodį dėl „Brexit“ susitarimo, kai jis bus sudarytas, J.-C. Junckeris atsakė, jog Th. May Zalcburge aiškiai deklaravo, kad „antro referendumo nebus“.

Th. May: „Brexit“ derybos atsidūrė „aklavietėje“

Th. May penktadienį pareiškė, kad „Brexit“ derybos atsidūrė aklavietėje, Europos Sąjungai atmetus jos pasiūlymus dėl Britanijos pasitraukimo iš Bendrijos plano.

Kalbėdama Londono Dauningo gatvėje Th. May sakė, jog tai, kad ES atmetė jos planą nepasiūlydama jokios alternatyvos, yra „nepriimtina“.

„Tiesiog nepriimtina atmesti kitos šalies pasiūlymus, nepateikus konkrečių paaiškinimų arba alternatyvaus pasiūlymo. Mums dabar reikia, kad ES atsakytų, kur yra problema ir kokia yra alternatyva, kad mes galėtumėme tai aptarti“, – sakė ji, sugrįžusi iš neformalaus viršūnių susitikimo Austrijoje.

Zalcburge vykusiame ES viršūnių susitikime Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas pareiškė, kad Th. May planas „nesuveiks“.

„Vakar Donaldas Tuskas pareiškė, kad mūsų pasiūlymai griauna bendrąją rinką. Jis nepaaiškino, kodėl, ir nepateikė atsakomojo pasiūlymo. Todėl mes esame aklavietėje“, – kalbėjo britų premjerė.

Pasak Th. May, nors abi šalys siekia susitarimo, tačiau jas skiria dideli nesutarimai dėl svarbiausių klausimų, tokių kaip prekybiniai ryšiai po „Brexit“ ir Airijos siena.

Britanijos premjerė paragino „rimtai imtis“ spręsti šias problemas ir sakė, kad iš ES tikisi pagarbos derybų procese.

„Su ES elgiuosi tik pagarbiai, todėl mes irgi tikimės to paties. Nuo to priklauso geri santykiai proceso pabaigoje“, – kalbėjo ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių