Eifelio bokšto laiptai parduoti už daugiau nei pusę milijono eurų

  • Teksto dydis:

Dalis Eifelio bokšto Paryžiuje laiptų antradienį aukcione buvo parduota už daugiau nei pusę milijono eurų, trečiadienį pranešė aukciono rengėjai.

Už laiptus paklota suma daugiau nei dešimt kartų viršijo sumą, kurią buvo tikėtasi už juos gauti.

14-a metalinių besisukančių laiptų pakopų, buvusių tarp antrojo ir trečiojo Eifelio bokšto aukštų, po įnirtingų varžytuvių Paryžiaus aukcione įsigijo neįvardytas pirkėjas už 523 tūkst. 800 eurų.    

Aukcionų namai „Artcurial“ pranešė, kad dramatiškose varžytuvėse dėl laiptų aistringai rungėsi keli pirkėjai iš užsienio, sparčiai kėlę jų kainą.   

Pradinė laiptų kaina buvo 20 tūkst. eurų, o juos tikėtasi parduoti už 40 tūkst. eurų. 

Laiptai galiausiai atiteko pirkėjui iš Azijos, telefonu pasiūliusiam didžiausią sumą.

Išvaržytojas Francois Tajanas (Fransua Tažanas) sakė, kad „telefonu ir aukciono salėje vykusi kova dėl šių laiptų rodo gilų ryšį su paminklu, kuris yra vienas iš prancūzų kultūros simbolių“, – sakė jis. 

Šie laiptai buvo įrengti 1889 metais, kai legendinis prancūzų inžinierius konstruktorius Gustave’as Eiffelis (Giustavas Eifelis) Pasaulinei parodai Paryžiuje pastatė 324 metrų aukščio didingą plieninę konstrukciją.

Nors po parodos vis pasigirsdavo raginimų nugriauti bokštą, jis ilgainiui tapo įsimintiniausiu Paryžiaus simboliu ir yra labiausiai lankomas paminklas Europoje.

Bokštas vis dar yra trečias pagal aukštį statinys Prancūzijoje. Jam 41 metus priklausė aukščiausio pasaulio statinio titulas, tačiau 1930 metais iš Eifelio bokšto jį paveržė „Chrysler“ dangoraižis Niujorke.   

Laiptai iš bokšto buvo pašalinti 1983 metais, prieš įrengiant jame liftą. Jie buvo supjaustyti į 24 skirtingo ilgio dalis – nuo dviejų iki devynių metrų.

Kelias jų įsigijo muziejai, kitos atsidūrė „Yoshii“ fondo soduose Jamanašio mieste Japonijoje, šalia Laisvės statulos Niujorke ir pramogų parke „Walt Disney World“ Floridoje – prie Eifelio bokšto kopijos.

2013 metais aukcionų namai „Artcurial“ už 220 tūkst. eurų pardavė didesnę, pusketvirto metro ilgio, 19-os pakopų laiptų dalį. 

F. Tajanas sakė, kad jį ypač sujaudino antradienio varžytuvės, nes 1983 metais jis stebėjo, kaip aukcione, kuriam vadovavo jo tėvas Jacques’as Tajanas (Žakas Tažanas), pirmą kartą buvo parduota dalis Eifelio bokšto laiptų.  

Nors už Eifelio bokšto laiptus antradienį vykusiame art deco stiliaus eksponatų aukcione buvo paklota „išskirtinė suma“, brangiausiai – už 1,24 mln. eurų – jame buvo parduotos Georges’o Saupique’o (Žoržo Sopiko) sukurtos keturios skulptūros,

Garsiausias G. Saupique’o darbas yra Marianos – Prancūzijos revoliucijos ir laisvės simbolio – biustas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių