Egipto teismas įšaldė prezidento įsaką, krizė didėja

Egipto Aukščiausiasis Konstitucinis Teismas antradienį įšaldė prezidento Mohamedo Mursi įsaką dėl to, kad vėl susirinktų islamiškų jėgų dominuojamas parlamentas, kurį Teismas ir kariškiai buvo paleidę.

Naujas aukščiausios instancijos teismo sprendimas buvo paskelbtas kelios valandos po to, kai žemieji parlamento rūmai buvo vėl susirinkę, ir tikriausiai dar labiau padidins krizę, kilusią sekmadienį, kai vos aštuonios dienos po prisaikdinimo prezidentas M.Mursi, anksčiau priklausęs įtakingai Musulmonų brolijai, paskelbė minimą įsaką.

„Teismas nurodė įšaldyti prezidento įsaką“, - sakė šaltinis teismų sistemoje ir pridūrė, jog buvo nurodyta įgyvendinti ankstesnį Teismo sprendimą.

Praėjusį mėnesį teismas nusprendė, kad tam tikri įstatymo dėl parlamento rinkimų straipsniai yra negaliojantys, ir anuliavo žemuosius parlamento rūmus - Liaudies Susirinkimą.

Įtakinga Aukščiausioji ginkluotųjų pajėgų taryba (SCAF), kuri Egiptą valdė po Hosni Mubarako  nuvertimo per liaudies sukilimą praėjusiais metais, tuomet paleido parlamentą.Tačiau sekmadienį M.Mursi įsakė Liaudies Susirinkimui vėl susirinkti, taip akcentuodamas Egipte vykstančią prezidento, aukščiausios instancijos teismo ir SCAF kovą dėl valdžios.Vadovaudamasis M.Mursi įsaku parlamentas antradienį susirinko vėl.

M.Mursi teisininkai kritikavo naujausią Teismo sprendimą ir sakė, kad tai yra politinis žingsnis, kuris dar labiau komplikuos krizę.„Ši nutartis yra niekinė“, - žurnalistams sakė teisininkas Abdel Moneimas Abdel Maqsudas.

Kitas prezidento komandos teisininkas, Mamduhas Ismailas, pavadino tai „politiniu sprendimu“.Tuo tarpu tūkstančiai protestuotojų antradienį vakare mitingavo Kairo Tahriro aikštėje, kuri yra tapusi praėjusių metų revoliucijos simboliu. Jie reiškė paramą M.Mursi ir skandavo „Šalin kariškius“, taip pat - šūkius prieš teismus ir televizijos laidų vedėjus, kurie, jų nuomone, yra nusiteikę prieš islamiškas jėgas.


Šiame straipsnyje: Muhamedas MursiEgiptas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių