Egipto spauda sveikina M.Mursi pergalę

Egipto spauda pirmadienį sveikina šalies „pirmojo civilinio prezidento“, islamiškų jėgų atstovo Mohamedo Mursi, pergalę ir kai kurie laikraščiai rašo, kad „revoliucija“, kuri pernai nuvertė Hosni Mubaraką, įveikė senojo režimo liekanas.

M.Mursi per itin atkaklius rinkimus gavo 51,7 proc. balsų ir įveikė varžovą Ahmedą Shafiqą, kuris buvo paskutinis H.Mubarako premjeras.

M.Mursi, Musulmonų brolijos aukšto rango narys, po jo pergalės paskelbimo sekmadienį pasitraukė iš šio judėjimo, tačiau vis tiek yra pirmasis islamiškų jėgų atstovas, vadovausiantis daugiausiai gyventojų turinčiai arabų pasaulio valstybei, taip pat - pirmasis jos prezidentas, iškilęs ne iš kariškių.

„Mursi yra pirmasis civilinis Egipto prezidentas“, - skelbia nepriklausomas dienraštis „al Masry al Youm“. Panašią antraštę pirmajame puslapyje skelbia vyriausybės dienraštis „al Ahram“.

Kariškiai, kurie valdžią perėmė po H.Mubarako nuvertimo praėjusių metų pradžioje, ją naujajam prezidentui turi perduoti iki šio mėnesio pabaigos, nors ir pasiliks daug įgaliojimų.

„Revoliucija ateina į prezidentūros rūmus“, - pirmajame puslapyje skelbia nepriklausomas „al Shorouk“.

Nepriklausomas ir kariškių atžvilgiu kritiškas laikraštis „al Tahrir“ rašo: „Svarbu tai, kad jis yra pirmasis prezidentas ne iš kariškių ir įveikė paskutinius Mubarako įpėdinius“.

Šis laikraštis sveikina išrinktąjį prezidentą, bet prašo jo pasirinkti tokius premjerą ir viceprezidentus, kurie nebūtų Musulmonų brolijos nariai, taip pat - ištiesti ranką krikščionims, kurie sudaro maždaug 10 proc. iš 82 mln. šalies gyventojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių