Egipto prezidentas Kaire susitiko su Kh. Haftaru

  • Teksto dydis:

Egipto prezidentas Abdelis Fattah al-Sisi (Abdelis Fata al-Sisis) sekmadienį susitiko su Libijos kariuomenės vadu Khalifa (Chalifa) Haftaru, kurio vadovaujamos pajėgos siekia perimti Libijos sostinės Tripolio kontrolę, pranešė Egipto prezidentūra.

„Prezidentas A. F. Al-Sisi patvirtino Egipto paramą pastangoms kovoti su terorizmu ir ekstremistinėmis sukarintomis grupuotėmis siekiant saugumo ir stabilumo Libijos piliečiams visoje šalyje“, – nurodoma pranešime.

Jame taupo pat nurodoma, kad susitikimo metu buvo aptarti „naujausi įvykiai Libijoje“.

A. F. al-Sisi yra tvirtas Kh. Haftaro pajėgų rėmėjas. Šios pajėgos kontroliuoja didelę teritoriją Libijos rytuose ir balandžio 4 d. pradėjo karinę kampaniją, kurio tikslas yra perimti Tripolio kontrolę.

Tuo tarpu Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) sekmadienį pranešė, kad Tripolyje nuo tada, kai kariuomenės vadas Khalifa Haftaras (Chalifa Haftaras) anksčiau šį mėnesį pradėjo vykdyti karinę kampaniją, kurios tikslas yra perimti Libijos sostinės kontrolę, 121 žmogus žuvo ir 561 buvo sužeistas.

Kh. Haftaro pajėgos, kontroliuojančios didelę teritoriją šalies rytuose, ignoruoja tarptautinės bendruomenės raginimus nutraukti mūšius su Jungtinių Tautų remiamos Libijos vyriausybės pajėgomis.

JT humanitarinių reikalų koordinavimo biuras skelbia, kad dėl mūšių savo namus turėjo palikti daugiau nei 13 500 žmonių, o daugiau nei 900 žmonių gyvena prieglaudose.

„Trys medikai žuvo nuo šrapnelių; jie taip pat sugadino penkis greitosios pagalbos automobilius“, – nurodo biuras.

Abi pusės kovoja ne tik ant žemės. Kasdien vykdomi antskrydžiai, priešininkai apsikeičia kaltinimais dėl to, kad taikomasi į civilius.

Padėtis šioje Šiaurės Afrikos valstybinėje yra nerami nuo tada, kai NATO remiamos pajėgos 2011 metais nuvertė Libijos diktatorių Muammarą Gaddafį (Muamarą Kadafį). Vėliau susikūrė daug atskirų sukarintų grupuočių, kurios siekia valdžios.

Kh. Haftaras remia administraciją, įsikūrusią rytinėje Libijos dalyje, ir atsisako pripažinti JT remiamą Libijos vyriausybę, kuriai vadovauja Fayezas al-Sarrajas (Fajezas Saradžas).

Du dešimtmečius Jungtinėse Valstijose tremtyje gyvenęs Kh. Haftaras grįžo į Libiją 2011 metais, kai šalyje kilo revoliucija, ir vadovavo pajėgoms, kurios galiausiai nuvertė M. Gaddafį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių