Egiptiečiai H.Clinton kortežą apmėtė pomidorais

Egipte protestuotojai į pirmojo vizito po naujo prezidento Mohamedo Mursi išrinkimo atvykusios JAV valstybės sekretorės Hillary Clinton kortežą sekmadienį svaidė pomidorus ir batus.

Vienas pomidoras pataikė egiptiečių pareigūnui į veidą, o netoli šarvuotų H.Clinton delegacijos automobilių nukrito batai ir butelis su vandeniu. Incidentas įvyko Aleksandrijos uostamiestyje, kur JAV valstybės sekretorė pasakė kalbą apie demokratines teises.

Vienas JAV aukšto rango pareigūnas sakė, kad joks daiktas nepataikė į H.Clinton ar jos automobilį, kuris buvo už kampo nuo incidento vietos. Įvairūs daiktai buvo svaidomi tuo metu, kai JAV pareigūnai ir reporteriai po jos kalbos ėjo į kortežo automobilius.

Protestuotojai skandavo „Monica, Monica“ - tai buvo užuomina apie H.Clinton vyro, buvusio JAV prezidento Billo Clintono nesantuokinį romaną dar dirbant prezidento poste. Kiti protestuotojai anksčiau skandavo „Clinton, išvažiuok“, sakė vienas egiptiečių saugumo pareigūnas.

Neaišku, kas buvo tie protestuotojai ir kokios jų politinės pažiūros. Demonstracijos Egipte yra dažnas reiškinys po to, kai pernai per gatvių protestus buvo nuverstas ilgametis JAV sąjungininkas prezidentas Hosni Mubarakas. Egiptą yra apėmęs politinis netikrumas, nes dvi didelės jėgos - kariškiai ir Musulmonų brolija, kuriai anksčiau priklausė naujasis prezidentas, - grumiasi dėl valdžios ir, tuo pačiu, šalies ateities. Egiptas vis dar neturi nuolatinės konstitucijos, parlamento ar vyriausybės.

Šeštadienio vakarą protestuotojai prie H.Clinton prabangaus viešbučio Kaire skandavo šūkius prieš islamiškas jėgas ir kaltino Jungtines Valstijas remiant Musulmonų brolijos iškilimą į valdžią.Savo kalboje neseniai vėl atidarytame JAV konsulate Aleksandrijoje H.Clinton atmetė užuominas, kad JAV, kurios ilgą laiką rėmė H.Mubaraką, po jo nušalinimo remia kurią nors vieną ar kitą Egipto frakciją.

„Noriu aiškiai pasakyti, kad Jungtinės Valstijos Egipte neužsiima laimėtojų ir pralaimėtojų rinkimu, net jeigu ir galėtume, (nors) žinoma, negalime“, - sakė H.Clinton.„Esame pasirengę dirbti su jumis jums numatant savo kursą, kuriant savo demokratiją. Norime paremti principus, vertybes, o ne žmones ar partijas“, - pridūrė ji.


Šiame straipsnyje: Hillary Clinton

NAUJAUSI KOMENTARAI

vidma

vidma  portretas
na ir kam zmogus atveze DEMOKRATIJA is USA pas jus . O jus pomidorais . Vot pazvelkit pas mus LT demokratija ir kaip mes sauniai gyvenam, imkit pavyzdi .
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių