Egipte baigėsi nepaprastosios padėties laikas

Kelis dešimtmečius Egipte taikytas nepaprastosios padėties režimas nustojo galioti ketvirtadienį, pasibaigus paskutiniam jo pratęsimui, pranešė šalį valdantys kariškiai, kurie pažadėjo ir toliau „saugoti“ valstybę.

Kariškiai ir toliau prisiima „nacionalinę ir istorinę atsakomybę, atsižvelgiant į tai, kad nepaprastoji padėtis nebegalioja, remiantis konstitucine deklaracija ir įstatymu“, sakoma kariškių pareiškime.

Kariškiai tęs tokį savo vaidmenį iki birželio pabaigos, kai valdžia, kaip buvo žadėta, bus perduota išrinktajam prezidentui.

Nepaprastoji padėtis, be pertraukos galiojusi Egipte nuo 1981 metų, kai buvo nužudytas prezidentas Anwaras Sadatas, leido pareigūnams suimti žmones be kaltinimo ir teisti nepaprastojo saugumo teismuose.

2010 metų gegužę, kai valdžioje tebebuvo prezidentas Hosni Mubarakas, parlamentas pratęsė nepaprastosios padėties galiojimą dvejiems metams, taikant jį ribotai - terorizmo ir su narkotikais susijusių nusikaltimų atvejais.

Konstitucinė deklaracija, ratifikuota pernai kovo mėnesį, suteikė kariškiams atsakomybę „saugoti“ šalį, bet joje pabrėžiama, kad tik parlamentas turi teisę skelbti nepaprastąją padėtį.


Šiame straipsnyje: Egiptas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių