„eBay“ įkūrėjas pasaulinei žurnalistikai skirs 100 mln. JAV dolerių

  • Teksto dydis:

„eBay“ įkūrėjo Pierre'o Omidyaro (Pjero Omidjaro) filantropinis frondas trečiadienį pažadėjo per ateinančius trejus metus paaukoti 100 mln. JAV dolerių paremti „nepriklausomą žiniasklaidą ir tiriamąją žurnalistiką“ visame pasaulyje kovojant su „dezinformacija ir neapykantos kurstymu“.

Tarp pirmųjų organizacijų, kurios sulauks finansavimo, bus Tarptautinis tiriamosios žurnalistikos konsorciumas, atskleidęs „Panamos popierių“ skandalą. Tolesnei šio konsorciumo veiklai bus skirta 4,5 mln. JAV dolerių.

„Visame pasaulyje stebime nerimą keliantį autoritarinės politikos atgimimą, kuris stabdo pažangą siekiant kurti atviresnę ir integralią visuomenę“, – sakė fondo vadovaujantis partneris Mattas Bannickas.

„Valdžios atsako stoka ir augantis nepasitikėjimas institucijomis, ypač žiniasklaida, kenkia pasitikėjimui. Vis daugiau faktų yra nuvertinama, skleidžiama dezinformacija, ignoruojama atsakingumas, o piliečiams balsą suteikiantys kanalai naikinami. Šios tendencijos negali tapti norma, ir mes privalome pasaugoti atvirumo, dalyvavimo ir atskaitingumo principus. Tai yra sveikos demokratinės visuomenės pagrindai“, – pažymėjo jis.

Tarp kitų organizacijų, kurioms ketinama skirti finansinę paramą, minima Kovosi su šmeižtu lyga, kovojanti su antisemitizmu, bei Pietų Amerikos pilietinių technologijų aljansas (ALTEC).

P. Omidyaras gimė Prancūzijoje, tačiau turi dvigubą Irano ir Amerikos pilietybę. 2013 metais jis įkūrė ne pelno siekiančią organizaciją „First Look Media“, remiančią pastangas kurti naujas technologines žiniasklaidos platformas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių