E. Macrono Vyriausybė parlamente laimėjo balsavimą dėl pasitikėjimo

  • Teksto dydis:

Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono (Emanuelio Makrono) Vyriausybė antradienį lengvai laimėjo balsavimą parlamente dėl pasitikėjimo.

Už Vyriausybės programą balsavo 370 parlamentarai 577 vietų Nacionalinėje Asamblėjoje. Prieš balsavo 67, susilaikė 129 parlamentarai.

Balsavimas vyko, prancūzų premjerui Edouardui Philippe'ui (Eduardui Filipui) pateikus planą dėl Vyriausybės išlaidų mažinimo ir verslininkams palankią darbotvarkę.

Prancūzijos parlamente daugumą turi E.Macrono partija.

„Verslas turi norėti įsikurti ir vystytis mūsų šalyje, o ne kažkur kitur“, - įstatymų leidėjams sakė ministras pirmininkas.

Jis paskelbė, kad pelno mokestis per artimiausius penkerius metus bus sumažintas nuo 33 proc. iki 25 procentų.

Pasak E.Philippe'o, šiuo metu valstybės skola siekia 2,1 trln. eurų - tai yra beveik tiek pat, koks yra metinis Prancūzijos bendrasis vidaus produktas.

„Mes šokame ant vulkano, kuris vis garsiau urzgia“, - teigė premjeras.

Jis taip pat paskelbė apie planus sumažinti valstybės išlaidas 3 proc. iki 53 procentų. Ministras pirmininkas taip pat atskleidė planus dar šiais metais pasiekti, jog Prancūzijos biudžeto deficitas siektų ne daugiau 3 proc. BVP.

Nors E.Philippe'as nepaskelbė, kieno sąskaita 4 mlrd. eurų bus sumažintas valstybės biudžetas, jis pabrėžė, kad kai kurie planai sumažinti mokesčius bus atidėti.

Tuo metu kraštutinių kairiųjų lyderis Jean-Lucas Melenchonas (Žanas Lukas Melenšonas) kaltino E.Macroną dėl to, kad šis stumia Europos Sąjungos biudžeto rekomendacijas, „skandinančias Prancūziją ir pančiojančias Graikiją“.

„Mes juk neišrinkome ponios Merkel“, - asamblėjai pareiškė politikas, turėdamas omenyje griežtą taupymo šalininkę, Vokietijos kanclerę Angelą Merkel.

Beveik visi antradienį pristatyti Vyriausybės planai atitiko 39-ių E.Macrono rinkimų pažadus. Jis yra jauniausias kada nors išrinktas Prancūzijos prezidentas.

Vyriausybė jau išdėstė vieną pagrindinių savo reformų - ji sieks švelninti itin griežtus Prancūzijos darbo įstatymus. Tai suteiktų verslui daugiau galių tiesiogiai derėtis su darbuotojais dėl jų darbo sąlygų.

Tokiai pertvarkai griežtai priešinasi šalies kairieji, juos palaiko ir įtakinga profesinė sąjunga CGT, šaukianti protestus ir streikus rugsėjo mėnesį.

Prancūzijos premjeras E.Philippe'as antradienį sakė, jog Vyriausybė taip pat sieks atnaujinti karinės tarnybos šalyje modelį, taip pat bandys įvesti nemokamą dantų ir akių gydymą visiems šalies gyventojams.

Vyriausybė taip pat žada papildomai sukurti 15 tūkst. vietų šiuo metu perpildytuose kalėjimuose.

Be to, žadama ilgainiui cigarečių kainą padidinti nuo 7 iki 10 eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių