E. Macronas Versalyje priims V. Putiną

  • Teksto dydis:

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) gegužės 29 dieną Versalio rūmuose priims Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, pranešė pirmadienį Prancūzijos prezidentūra, abiem šalims linkstant peržiūrėti įtemptus santykius.

Kremliaus patvirtintas susitikimas sutaps su parodos atidarymu Rusijos caro Petro I apsilankymo Prancūzijoje 1717 metais 300-ojo jubiliejaus proga.

Numatomas vizitas rengiamas praėjus trims savaitėms nuo E.Macrono išrinkimo prezidentu ir septyniems mėnesiams nuo 64-erių V.Putino sprendimo atidėti vizitą į Paryžių, kai netoli Eifelio bokšto buvo atidaromas rusiškų cerkvių kompleksas, mat buvo susikivirčyta su tuometiniu prezidentu Francois Hollande'u (Fransua Holandu).

Socialistų lyderis yra sakęs, kad Alepo bombardavimas iš Rusijos lėktuvų gali būti traktuojamas kaip karo nusikaltimai.

Penktadienį Rusijos ambasadorius Prancūzijoje Aleksandras Orlovas sakė, kad Maskva „pozityviai priima“ 39-erių E.Macroną, pavadino jį „tikru, ryškiu, kompetentingu ir inteligentišku valstybės lyderiu“.

„Manau, kad jis nėra labai ideologiškas, palyginus su jo pirmtakais, – sakė A.Orlovas susitikęs su verslo lyderiais. – Su juo mes turime daugiau galimybių žengti pirmyn negu anksčiau“.

Kremlius savo pranešime sakė, kad šalių vadovai aptars kovą su terorizmu bei krizių Sirijoje ir Ukrainoje sprendimą.

A.Orlovas prancūzų verslo žurnalui „Challenges“ sakė, kad Sirija yra „labiausiai degantis“ klausimas.

E.Macronas „atrodo daug ryžtingesnis nei Francois Hollande'as (Fransua Holandas)“, sakė jis. Pasak diplomato, „dabar privalome pasistūmėti į priekį (taikos derybose) Ženevoje, kur Prancūzija gali suvaidinti didesnį vaidmenį“.

A.Orlovas pridūrė, kad naujasis Prancūzijos prezidentas „yra tikra valstybės galva: puiki, kompetetinga ir inteligentiška (asmenybė)“.

Per E.Macrono rinkiminę kampaniją būta kibernetinių atakų, kurios, anot jo patarėjų, siejamos su Kremliumi, esą surengusio „šmeižto kampaniją“ prieš E.Macroną.

Paskutinę agitacijos dieną internete programišiai paskelbė tūkstančius elektroninių laiškų ir dokumentų, o vėliau jais pasidalijo ir valstybių paslaptis viešinantis tinklapis „WikiLeaks“.

Paryžiaus prokurorai jau tiria šią ataką.

V.Putino ir E.Macrono susitikimas įvyks pasibaigus pirmajai JAV vadovo Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) prezidentinei užsienio kelionei. Respublikonas lankėsi Saudo Arabijoje, o šiuo metu vieši Izraelyje. Vėliau šią savaitę D.Trumpas Vatikane susitiks su popiežiumi Pranciškumi, Briuselyje dalyvaus NATO viršūnių susitikime, o galiausiai Italijoje susitiks su Didžiojo septyneto (G-7) lyderiais.

A.Orlovas „Challenges“ sakė, kad Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas po susitikimo su D.Trumpu anksčiau šį mėnesį įsitikino, jog Vašingtonas nori normalizuoti dvišalius santykius su Maskva.

„Tačiau Amerikos isteblišmentas ir žiniasklaida surengė isterišką kampaniją prieš D.Trumpą, kad neleistų jam žengti Rusijos link“, – pareiškė A.Orlovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

CremeBrullė

CremeBrullė portretas
Nepraėjo nė 200 metų ir Rusijai vėl tenka vaduoti Paryžių iš uzurpatorių oligarchų. Tikėsimės, kad Putinas sutars su Macronu geriau, negu su Hollandu, ir ES atitols nuo Amerikos, kaip Europos ekonomiką stabdančio veiksnio. Norėtųsi, kad jis būtų naujuoju Charles de Gaulle'iu.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių