E. Macronas pakvietė JAV prezidentą liepą apsilankyti Prancūzijoje

  • Teksto dydis:

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) antradienį pakvietė JAV prezidentą Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą) aplankyti jo šalį ir dalyvauti Prancūzijos nacionalinę dieną vyksiančiame tradiciniame parade.

Prancūzų prezidentūra nurodė, kad JAV lyderis pažadėjo panagrinėti tokią galimybę.

E.Macronas į liepos 14-ąją vyksiančią šventę taip pat pakvietė D.Trumpo žmoną Melanią (Melaniją).

Šiais metais renginiu bus pažymėtas „JAV prisijungimo prie Prancūzijos karių per Pirmąjį pasaulinį karą šimtmetis“, sakė Prancūzijos prezidentūros pareigūnas.

Praėjusiais metais per Prancūzijos nacionalinę dieną tunisietis šalies mieste Nicoje pražudė 86 žmones, kai sunkvežimiu įsirėžė į Bastilijos paėmimo dieną švenčiančią minią.

39-ių E. Macronas smarkiai sužibėjo tarptautinėje erdvėje, kai itin stipriai paspaudė JAV prezidento ranką per NATO viršūnių susitikimą Briuselyje gegužės pabaigoje.

Jis vėliau pašiepė JAV sprendimą pasitraukti iš Paryžiaus susitarimo dėl kovos su klimato kaita.

E.Macrono kreipimąsis „Padarykime mūsų planetą vėl didžią“ tapo hitu socialiniuose tinkluose, nes itin priminė D.Trumpo kampanijos šūkį „Padarykime Ameriką vėl didžią“.

Sutarė dėl bendro atsako

Jungtinių Valstijų ir Prancūzijos prezidentai Donaldas Trumpas ir Emmanuelis Macronas antradienį per pokalbį telefonu sutarė dėl bendro atsako, jeigu Sirijoje įvyktų cheminė ataka, pranešė prancūzų Prezidentūra.

Šis pokalbis įvyko praėjus dienai po to, kai Vašingtonas pranešė, jog Sirijos prezidentas Basharas al-Assadas (Bašaras Asadas) galbūt ruošiasi dar vienai cheminei atakai ir įspėjo, kad jo režimas sumokės didelę kainą, jeigu toks išpuolis iš tikrųjų būtų įvykdytas.

Pentagono atstovas spaudai nurodė, kad JAV žvalgyba pastebėjo įtartiną aktyvumą vietoje, iš kurios Sirijos pareigūnai surengė cheminę ataką balandį.

Praėjus kelioms dienoms po šio išpuolio, amerikiečiai į karinį aerodromą paleido beveik 60 sparnuotųjų raketų „Tomahawk“. Tai buvo pirma tiesioginė JAV ataka prieš Sirijos režimą.

Prancūzijos užsienio reikalų ministerija antradienį atsisakė komentuoti, ar taip pat turi informacijos apie galimą Sirijos ruošimąsi cheminei atakai.

2013 metais įvykus tokiai atakai netoli Damasko, Prancūzija ir JAV praktiškai atsidūrė ties riba, kad įsitrauktų į konfliktą Sirijoje.

Tačiau amerikiečių prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) galiausiai nusprendė to nedaryti, nors yra sakęs, kad įvykdę cheminį išpuolį sirai peržengtų „raudoną liniją“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių