D.Trumpas pasirašė biudžetą, kad nereikėtų uždaryti JAV vyriausybės

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pasirašė kompromisinį Kongreso patvirtintą biudžeto įstatymą, nors ir būdamas nepatenkintas daugeliu jo nuostatų, tačiau dėl šio parašo išvengta jau trečiojo vyriausybės veiklos sustabdymo 2018-aisiais.

JAV Senatas anksti penktadienį priėmė 1,3 trln. dolerių (1,06 trln. eurų) federalinių išlaidų įstatymą, kurį dabar pasirašė prezidentas.

„Nacionalinio saugumo labui aš pasirašiau šį vienatomį biudžeto įstatymą“, – sakoma D.Trumpo pareiškime iš Baltųjų rūmų, praėjus kelioms valandoms nuo jo grasinimo tviteryje vetuoti šį dokumentą.

„Yra daugybė dalykų, dėl kurių esu nepatenkintas, šiame įstatymo projekte. Yra daugybė dalykų, kurių neturėtų būti jame, bet mes buvome, iš esmės, priversti (juos įtraukti), norint formuoti mūsų karinę (galią)“, – pridūrė jis.

„Mano didžiausia pareiga yra palaikyti Ameriką saugią“, – pabrėžė D.Trumpas.

Anksčiau D. Trumpas reiškė nepasitenkinimą dėl prieštaringai vertinamos sienos Meksikos pasienyje statybų finansavimo bei Atidėtų veiksmų atvykusių vaikų atžvilgiu (DACA) programos.

„Svarstau galimybę vetuoti biudžeto įstatymo projektą, remdamasis tuo faktu, kad demokratai visiškai pamiršo daugiau nei 800 tūkst. DACA programos dalyvių (jie net nebuvo minimi įstatymo projekte), o pasienio siena, kuri yra labai reikalinga mūsų nacionalinei gynybai, nepilnai finansuojama“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė D. Trumpas.

Be to, įstatyme sumažintos lėšos pasienio apsaugai, kurių reikalavo prezidentas. Papildomoms priemonėms skirta 1,6 mlrd. JAV dolerių, o prezidentas prašė 25 mlrd. JAV dolerių.

Projektas buvo pateiktas tvirtinti trečiadienį vakare po savaites trukusių derybų, todėl įstatymų leidėjai turėjo tik kelias valandas atidžiai perskaityti ir balsuoti dėl didžiulės apimties įstatymo, paveiksiančio visas amerikiečių gyvenimo sritis.

Įstatymas numato, kad bus padidintos išlaidos kariuomenei ir vidaus poreikiams, kad bus sustiprinta sienų apsauga, skirta lėšų infrastruktūros projektams ir studentų paskoloms. Į paketą yra įtrauktos nuostatos, turinčios padėti sumažinti JAV rykšte tapusį ginkluotą smurtą, bet nenumatomos apsaugos dokumentų neturintiems imigrantams arba pastangos stabilizuoti sveikatos draudimo kainas.

Gynybos išlaidos šiais fiskaliniais metais, pasibaigsiančiais rugsėjo 30-ąją, bus 700 mlrd. dolerių – 61 mlrd. dolerių didesnės negu ankstesniais metais. Su gynyba nesusijusios vidaus išlaidos bus padidintos apie 10 proc. ir sudarys 591 mlrd. dolerių.

Tačiau D. Trumpo pasiūlytam projektui atsitverti nuo Meksikos buvo skirta daug mažiau negu buvo prašyta.

Prezidentas norėjo, kad šiam projektui ir kitoms sienų apsaugos reikmėms būtų skirta 25 mlrd. dolerių, bet naujajame biudžeto įstatyme numatyti, kad šios sienos 160 km ilgio ruožo statyboms, remontui ir apsaugai šiais fiskaliniais metais bus skirta tik 1,6 mlrd. dolerių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių