Dramblio Kaulo Kranto prezidentu perrinktas A. Ouattara

  • Teksto dydis:

Alassane'as Ouattara (Alasanas Vatara) buvo perrinktas Dramblio Kaulo Kranto prezidentu, parodė trečiadienį paskelbti oficialūs rezultatai po rinkimų, kurie, kaip tikimasi, įtvirtins taiką šioje Vakarų Afrikos valstybėje po kelerius metus trukusio smurto ir sumaišties.

73 metų lyderis buvo perrinktas per sekmadienį vykusį pirmąjį ratą, surinkęs beveik 84 proc. balsų.

Rinkėjų aktyvumas buvo 54,63 proc., nors kai kurie opozicijos kandidatai balsavimą ragino boikotuoti.

A.Ouattara, kurio pergalę daugelis prognozavo, giriamas dėl karo nuniokotos šalies ekonomikos atgaivinimo, bet taip pat kaltinamas dėl šliaužiančio autoritarizmo.

Jo pagrindinis varžovas, buvęs premjeras Pascalis Affi N'Guessanas (Paskalis Afis Ngesanas), surinko tik 9,29 proc. balsų. Šis kandidatas buvo iškeltas Dramblio Kaulo Kranto liaudies fronto – buvusio lyderio Laurent'o Gbagbo (Lorano Gbagbo) partijos.

A.Ouattara įveikė L.Gbagbo per 2010 metų rinkimus, bet tuometis prezidentas atsisakė pripažinti pralaimėjimą. Tai išprovokavo smurto bangą, per kurią žuvo apie 3 000 žmonių.

Galiausiai L.Gbagbo buvo įveiktas A.Ouattarą palaikančių pajėgų, remiamų Jungtinių Tautų ir Prancūzijoje, kurios jį ištempė iš bunkerio po prezidento rezidencija, kur maištingasis lyderis slapstėsi daug dienų.

Dabar L.Gbagbo laukia, kada Hagoje įsikūręs Tarptautinis baudžiamasis teismas imsis nagrinėti jo bylą dėl nusikaltimų žmoniškumui per penkis mėnesius trukusį konfliktą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių