Didžiosios Britanijos premjeras – tikras tironas?

Nors Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Gordonas Brownas dievagojasi, kad net musės nenuskriaustų, jo pavaldiniai skundžiasi, kad politikas juos terorizuoja.

Pliekia liežuviu ir mojuoja kumščiais

Populiarumą praradusių leiboristų reitingai tik buvo pradėję kilti, kai sekmadienį jų lyderis G.Brownas patyrė naują smūgį. Žiniasklaida paviešino laikraščio „The Observer“ politikos apžvalgininko Andrew Rawnsley knygos ištraukas, kuriose premjeras kaltinamas šiurkščiu elgesiu su pavaldiniais.

Autorius tvirtina, kad per įniršio priepuolius G.Brownas garsiai šaukdavo ant savo pavaldinių, plūsdavo juos keiksmažodžiais ir grasindavo fiziniu smurtu. Pasak žurnalisto, kartą premjeras sugriebė vieną savo padėjėją už apykaklės ir piktai trenkė kumščiu į automobilio krėslą, o kitas padėjėjas buvo priverstas prisidengti, bijodamas, kad jam nekliūtų į smūgis į veidą.

Ministras pirmininkas ir jo kanceliarija paneigė A.Rawnsley kaltinimus ir pavadino juos piktavališkais. Tačiau netrukus naujų įrodymų pateikė labdaros organizacija, teikianti pagalbą patyčių ir chuliganizmo aukoms. Per pastaruosius keletą metų organizacijos karštąją teflono linija premjero administracijos darbuotojai skambino tris ar keturis kartus.

„Kai kurie G.Browno pavaldiniai tiesiog siuntė mums informaciją, kiti skambino, ir aš pati su jais kalbėjau, - pasakojo organizacijos direktorė Christine Pratt. - Mes nenorime pasakyti, kad G.Brownas yra chamas. Mes tiesiog viešiname faktą, kad kai kurie žmonės, dirbantys kartu su juo, turėjo priežasčių nepasitenkinimui ir paskambino mūsų karštąja linija.“

Didžiosios Britanijos nacionalinio transliuotojo BBC politikos apžvalgininkas Normannas Smithas irgi pasakojo, kad vienas premjero kanceliarijos darbuotojas buvo priverstas paimti ilgų atostogų dėl darbe patiriamo streso.

Premjeras ginasi

„Jeigu pykstu, pykstu vienas sau“, - savo reputaciją per televiziją bandė gelbėti G.Brownas. Paklaustas, ar kada nors keikdavo savo darbuotojus, svaidydavo daiktus arba stumdydavo žmones, premjeras sakė, kad kartais iš pykčio trenkdavo ant žemės laikraščius, tačiau niekada nėra niekam smogęs.

Ginti premjero stojo ir jo kabineto nariai. Vidaus reikalų ministras Alanas Johnsonas tikino, kad 17 metų dirbdamas kartu su G.Brownu nė karto negirdėjo jo pakėlus balso. Prekybos ministras Peteris Mandelsonas aiškino, kad premjeras nebando įbauginti pavaldinių, o tiesiog yra labai reiklus tiek savo, tiek kitų atžvilgiu.

Smūgis prieš rinkimus

Kilęs skandalas gali brangiai kainuoti G.Brownui ir jo leiboristų partijai, nes šių metų birželį Didžiojoje Britanijoje įvyks parlamento rinkimai, kuriuose pergalė pranašaujama opozicijai. Gandai apie ūmų premjero elgesį su savo darbuotojais tapo pagrindine žiniasklaidos tema ir užgožė šeštadienį politiko pasakytą svarbą rinkiminės kampanijos kalbą, kuri turėjo padėti įtikinti rinkėjus ignoruoti opozicinės Konservatorių partijos viliones.

Visuomenės apklausos rodo, kad konservatoriai pagal populiarumą smarkiai lenkia leiboristus, vadovavusius Didžiajai Britanijai pastaruosius 13 metų. Tačiau pastarosiomis savaitėmis atotrūkis tarp abiejų partijų sumažėjo, o G.Brownas tikisi dar labiau sustiprinti leiboristų pozicijas. Deja, jo viltys sužavėti rinkėjus priešrinkiminiais pažadais patyrė fiasko, konstatuoja politikos apžvalgininkai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių