Didžiojoje Britanijoje įsibėgėja rinkimų karštligė

Artėjant parlamento rinkimams, Didžiosios Britanijos premjero Gordono Browno ir jo vadovaujamos leiboristų partijos populiarumas toliau ritasi žemyn.

Apklausos rodo, kad valdančioji Leiboristų partija nuo opozicinės Konservatorių partijos šiuo metu atsilieka septyniais procentais. Vienas po kito kylantys skandalai smukdo G.Browno populiarumą, tuo tarpu opozicijos lyderis Davidas Cameronas sėkmingai žengia premjero posto link. Neseniai britus nudžiugino žinia, kad jo žmona laukiasi. Apžvalgininkai teigia, kad šis faktas gali padėti konservatoriams pelnyti didesnį moterų rinkėjų palaikymą.

Tuo tarpu leiboristams kenkia ne tik skandalai, bet tarpusavio vaidai. Trys buvę ministrai, kurie siūlėsi už pinigus proteguoti privačių bendrovių interesus, jau kurį laiką griežtai kritikuoja savo lyderį G.Browną. Stephenas Byersas viešai peikė premjero sprendimus, o Geoffas Hoonas ir Patricia Hewitt šių metų pradžioje netgi pabandė įvykdyti perversmą. Jie išsiuntinėjo bendrapartiečiams laišką ragindami surengti balsavimą dėl partijos vadovybės. Politologai šį akibrokštą įvertino kaip mėginimą išstumti G.Browną iš lyderio pozicijos.

Dar anksčiau Didžiąją Britaniją krėtė skandalas dėl parlamentarų privilegijų ir išlaidavimo. Tiesa, jame figūravo tiek leiboristų, tiek konservatorių atstovai.

Pastarųjų mėnesių įvykiai Didžiojoje Britanijoje primena 1997-uosius, kai po skandalų virtinės Konservatorių partija buvo išstumta iš valdžios. Artėjančiuose rinkimuose ji atkakliai sieks atsirevanšuoti. Balsavimo data kol kas nenustatyta, bet jis turi įvykti iki birželio 3 d.

Abi partijos imasi visokiausių gudrybių, kad pelnytų rinkėjų paramą. G.Brownas ir kiti leiboristų lyderiai stengiasi daugiau bendrauti su paprastais žmonėmis, o konservatoriai tikisi padaryti tautiečiams įspūdį rinkimų kampanijai išsinuomoję kelis sraigtasparnius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių