Didėja tikimybė pradėti apkaltą Pietų Korėjos prezidentei

  • Teksto dydis:

Galimybė, kad problemų persekiojamai Pietų Korėjos prezidentei Park Geun-hye (Pak Gjunhė) bus pradėta apkalta dėl korupcijos skandalo, pirmadienį tapo dar realesnė, kai didžiausia opozicinė partija pareiškė svarstanti galimybę tam pritarti.

Sekmadienį prokurorai paskelbė Park Geun-hye įtariamąja didžiulės apimties byloje dėl prekybos poveikiu, dar tvirčiau užverždami kilpą aplink itin nepopuliarią valstybės vadovę.

„Nedelsiant peržiūrėsime apkaltos terminus, metodus ir paskirsime pakomitetį apkaltos iniciatyvai įvertinti“, – sakė opozicinės liberalios Demokratinės partijos vadovė Choo Mi-Ae (Ču Maji).

Dvi mažesnės opozicinės partijos jau anksčiau pareiškė, kad sieks Park Geun-hye nušalinimo.

Įstatymų leidėjai jaučia vis didesnį visuomenės spaudimą pašalinti Park Geun-hye iš pareigų. Visoje šalyje kiekvieną savaitę rengiamos didžiulės protesto akcijos prieš prezidentę, sutraukiančios šimtus tūkstančių žmonių.

Galimas Park Geun-hye apkaltos procesas truktų ne vieną mėnesį, todėl Demokratinė partija nelabai nori imtis veiksmų prieš prezidentę, nes bijo konservatyvių rinkėjų reakcijos.

Sekmadienį Seulo prokuratūra nurodė, kad Park Geun-hye buvo susimokiusi su savo ilgamete drauge Choi Soon-sil (Čoi Sunsil), kuri kaltinama spaudusi vietos bendroves aukoti dideles sumas pinigų ne pelno fondams ir tokiu būdu gavusi daugiau nei 60 mln. JAV dolerių, kuriuos naudojo asmeniniais tikslais. Choi Soon-sil taip pat kaltinama kišimusi į valstybės reikalus.

Park Geun-hye penkerių metų kadencija turėtų baigtis 2018 metų vasarį. Apžvalgininkai mano, kad prezidentė padarys viską, kad iki galo užbaigtų kadenciją, nes pareigas einančiam valstybės vadovui negali būti pareikšti kaltinimai dėl baudžiamojo nusikaltimo, išskyrus kaltinimus dėl valstybės perversmo ar tėvynės išdavimo.

Trys opozicinės partijos drauge kontroliuoja 55 proc. vietų parlamente, o teisės aktui dėl apkaltos priimti reikalingi dviejų trečdalių įstatymų leidėjų balsai.

Tačiau dešimtys įstatymų leidėjų iš Park Geun-hye partijos sekmadienį žadėjo palaikyti iniciatyvą dėl prezidentės apkaltos, atsižvelgdami į visuomenės pyktį dėl šio skandalo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių