Dešimtys tūkstančių šiitų susirinko prie šventovės Bagdade

  • Teksto dydis:

Dešimtys tūkstančių šiitų tikinčiųjų antradienį, per savo metinės piligriminės kelionės kulminaciją, susirinko prieš šventovės Bagdado šiaurėje – nepaisydami atakų grėsmės po dviejų džihadistų išpuolių susprogdinant bombas.

Per tos išpuolius, už kuriuos atsakomybę prisiėmė sunitų ekstremistai iš „Islamo valstybės“ (IS), žuvo mažiausia 37 žmonės, bet tai neatbaidė daugybės juodai apsirengusių maldininkų, kurie atvyko prie Imamo Musos Kadhimo (Musos Kazimo) šventovės paminėti jo mirties.

Kai kurie iš sostinės Kazimijos rajone, kur yra palaidotas 8-ajame amžiuje gyvenęs imamas, susirinkusių maldininkų gedėdami daužo sau į krūtinę, o kai kas plaka save grandinėmis ar neša simbolinį imamo karstą, uždengtą žaliu audeklu.

„Ši piligriminė kelionė reiškia pralaimėjimą terorizmui“, – sakė 32 metų Mohammedas Nayifas (Mohamedas Najifas) iš Babilio provincijos į pietus nuo Bagdado.

„Mes nebijome sprogimų ir niekas mūsų nesustabdys“, – sakė jis.

Vienas šventovės su aukso kupolu darbuotojas sakė, kad pastarosiomis dienomis „milijonai“ žmonių dalyvavo šioje piligriminėje kelionėje ir kad daugiau detalių bus paskelbta vėliau antradienį - kulminacinę šio metinio renginio dieną.

Daugelis svarbių Bagdado gatvių kelios dienos prieš Imamo Kadhimo mirties paminėjimą – svarbią datą musulmonų šiitų kalendoriuje – buvo uždarytos.

M.Kadhimas, septintasis iš 12 šiitų gerbiamų imamų, mirė 799 metais. Piligriminė kelionė į jo šventovę pastaraisiais metais virto didžiuliu renginiu, dėl kurio gyvenimas sostinėje kelioms dienoms sustoja.

Šiitus, kurie sudaro Irako gyventojų daugumą, IS laiko eretikais ir dažnai rengia prieš juos išpuolius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių