Naujas galutinis derybų dėl Irano branduolinės programos terminas – penktadienis

  • Teksto dydis:

Irano ir pasaulio galiūnių 2013 metais sudarytos laikinosios branduolinės sutarties sąlygos pratęsiamos iki penktadienio, pareiškė JAV; tai reiškia, kad ateinantis penktadienis yra naujas galutinis derybų dėl galutinio sandėrio terminas.

„Kad būtų papildomo laiko deryboms, mes žengiame būtinus techninius žingsnius, jog Bendrasis veiksmų planas (2013-ųjų sutartis) liktų galioti iki liepos 10 dienos imtinai“, – sakė Valstybės departamento atstovė spaudai Marie Harf (Mari Harf).

ES diplomatijos vadovė: derybos tęsis

Galingųjų šalių derybos su Iranu dėl Teherano branduolinės programos tęsis dar „porą dienų“, nors antradienis anksčiau buvo įvardytas kaip galutinis terminas, iki kurio turėjo būti sudaryta išsami sutartis, nurodė Europos Sąjungos išorės politikos vadovė Federica Mogherini (Federika Mogerini).

„Tęsime derybas porą ateinančių dienų“, – F.Mogherini sakė žurnalistams per Vienoje vykstančių derybų pertrauką.

„Tai nereiškia, kad mes pratęsiame galutinį terminą. Daugmaž prieš savaitę jums sakiau, kad mūsų galutinis terimas yra lankstus, o tai reiškia, kad mes neskubame ir šių dienų mums reikia susitarimui užbaigti“, – sakė ji.

F.Mogherini pridūrė, kad šis susitarimas vis dar yra įmanomas, net jeigu dabar mums sunkus metas. Esu čia tam, kad pasakyčiau, kad visos grupės toliau dirbų kartu, čia yra visos šešios grupės“.

Pasak jos, užsienio reikalų ministrai gali pasitraukti iš derybų, bet „yra pasiruošę sugrįžti artimiausiomis valandomis ar dienomis“.

Tuo tarpu JAV pareiškė, kad Irano ir pasaulio galiūnių 2013 metais sudarytos laikinosios branduolinės sutarties sąlygos pratęsiamos iki penktadienio; tai reiškia, kad ateinantis penktadienis yra naujas galutinis derybų dėl galutinio sandėrio terminas.

„Kad būtų papildomo laiko deryboms, mes žengiame būtinus techninius žingsnius, jog Bendrasis veiksmų planas (2013-ųjų sutartis) liktų galioti iki liepos 10 dienos imtinai“, – sakė Valstybės departamento atstovė spaudai Marie Harf (Mari Harf).

Tuo metu Irano atstovas naujienų agentūrai AFP sakė, kad jo delegacija „neturi jokio galutinio termino“.

Praėjusią savaitę Iranas ir galingosios šalys susitarė iki liepos 7 dienos baigti ruošti sutartį ir jau 13 metų besitęsiančią priešpriešą, iki šio termino pratęsdamos 2013 metais sudarytos laikinosios branduolinės sutarties sąlygas.

Šešių galingųjų šalių grupė „P5 plius 1“, kurią sudaro Didžioji Britanija, Kinija, Prancūzija, Vokietija, Rusija ir Jungtinės Valstijos, siekia susitarimo, kuris užkirstų kelią Iranui pasigaminti branduolinių ginklų.

Nors buvo padaryta pažanga derinant virtinę sudėtingų techninių priedų, derybos įstrigo tariantis, kaip turėtų būti sušvelnintos sankcijos Iranui, tiriami įtarimai, kad Teheranas anksčiau siekė pasigaminti atominių ginklų, taip pat būtų užtikrinta Irano teisė vykdyti ribotą taikią branduolinę programą.

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) ir Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas (Mohamadas Džavadas Zarifas) veda derybas Vienoje nuo birželio 27 dienos. Prie jų keletą kartų buvo prisijungę ir kitų šalių užsienio reikalų ministrai.

Iranas teigia atlikęs „svarbų žingsnį“

Iranas ir Jungtinių Tautų stebėtojai atliko „svarbų žingsnį“, siekdami išspręsti užsilikusius nesutarimus dėl prieštaringai vertinamos šiitiškos respublikos branduolinės programos, antradienį sakė vienas Irano pareigūnas.

Parą trukęs Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) ekspertų vizitas Irane pirmadienį buvo surengtas po šios institucijos vadovo Yukiyos Amano (Jukijos Amano) apsilankymo praeitą savaitę, bet per jį jokių aiškių rezultatų nebuvo pasiekta.

Irano atominės energetikos organizacijos atstovas Behrouzas Kamalvandi (Behruzas Kamalvandis) sakė valstybinei naujienų agentūrai IRNA, kad buvo pasiekta tam tikra pažanga, bet nepateikė jokių detalių apie naujausias diskusijas.

„Iranas ir TATENA atliko svarbų žingsnį, spręsdami išliekančius klausimus, siekdami fundamentalaus supratimo tose srityse ir (nustatyti) bendradarbiavimo kalendorių“, – aiškino jis.

B.Kamalvandi pridūrė, kad pirmadienį vykę susitikimai buvo „konstruktyvūs ir nukreipti į ateitį“. Pasak jo antrasis TATENA pareigūnų vizitas „rodo abiejų šalių rimtą nusiteikimą glaudžiau bendradarbiauti“.

Vis dėlto šis pranešimas buvo paskelbtas aiškėjant, kad Iranui ir šešioms galingosioms šalims (Didžiajai Britanijai, Kinijai, Prancūzijai, Rusijai, JAV ir Vokietijai) veikiausiai nepavyks sudaryti galutinio susitarimo dėl Teherano branduolinės programos per derybas Vienoje iki galutinio termino antradienį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių