Derybos JAV – paskutinis šansas išvengti prekybos karo?

  • Teksto dydis:

Europos Komisijos pirmininko Jeano Claude‘o Junckerio (Žano Klodo Junkerio) kelionė į Vašingtoną šią savaitę Briuselyje ir rinkose vertinama kaip paskutinis šansas išvengti visaverčio prekybos karo su Jungtinėmis Valstijomis, antradienį rašo Europos ir JAV leidiniai.

J. C. Junckeris ir už prekybą atsakinga Komisijos narė Cecilia Malmstroem (Sesilija Malmstriom) trečiadienį susitiks su JAV prezidentu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu), kad, kaip sako Europos politikai, sumažintų įtampos prekybos santykiuose laipsnį.

Tačiau „niekas nėra nusiteikęs optimistiškai“, pareiškė britų verslo dienraščio „The Financial Times“ diplomatiniai šaltiniai.

Birželio mėnesį, kai D. Trumpas ir J. C. Junckeris dalyvavo Kanadoje surengtame Didžiojo septyneto (G7) aukščiausiojo lygio susitikime, JAV prezidentas Europos Komisijos pirmininką dėl nesutarimų dėl Irano branduolinės programos ir klimato pavadino „žiauriu žudiku“. Vėliau J. C. Junckeris spėliojo, kad galbūt ši keista pastaba buvo komplimentas.

Europos Komisijos pirmininkui pavyko pelnyti JAV prezidento pagarbą, tačiau norint sustabdyti vis aštrėjantį prekybos ginčą to gali nepakakti, rašo JAV verslo dienraštis „The Wall Street Journal“.

Liepos mėnesį D. Trumpas jau atvirai vadino Europos Sąjungą prieše ir tvirtino, kad Europa išnaudoja Jungtines Valstijas prekyboje.

J. C. Junckeriui teks ne tik ieškoti sutarimo su D. Trumpu, bet ir atsižvelgti į visų Europos eksportuotojų interesus.

Kiek anksčiau šiais metais Jungtinės Valstijos nustatė importo muitus Europos plienui ir aliuminiui. ES ėmėsi atsakomųjų priemonių ir įvedė muitus tam tikroms importuojamoms amerikietiškoms prekėms, įskaitant žemės riešutų sviestą, motociklus „Harley-Davidson“, burboną ir džinsus.

Dabar Vašingtonas grasina nustatyti muitus importuojamiems automobiliams ir jų dalims.

Tokiu atveju nukentėtų 50 mlrd. JAV dolerių metinės vertės europietiškų prekių eksportas, o didžiausias smūgis būtų suduotas Vokietijos ekonomikai.

Todėl, rengdamasis deryboms Baltuosiuose Rūmuose, Briuselis taip pat svarsto, į kokias amerikietiškas prekes reikėtų nusitaikyti kitame etape, rašo „The Financial Times“.

Kol kas vertinami keli scenarijai, teigia leidinys.

Pavyzdžiui, Europos Sąjunga (ES) galėtų įvesti 20 proc. muitą iš JAV importuojamoms prekėms, kurių bendra vertė sudarytų apie 10 mlrd. JAV dolerių per metus, arba pasirinkti ilgesnį sąrašą prekių (18 mlrd. JAV dolerių metinės vertės), kurioms būtų taikomi mažesni muitai.

D. Trumpas gina savo strategiją

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) antradienį gynė savo prekybos strategiją teigdamas, kad muito tarifų taikymas verčia kitas valstybes derėtis su Vašingtonu.

„Tarifai yra nuostabiausi! Arba šalis, kuri su Jungtinėmis Valstijomis nesąžiningai elgėsi Prekyboje, derėsis dėl sąžiningos sutarties, arba jai bus pritaikyti tarifai“, – prieš Europos Komisijos (EK) prezidento Jeano-Claude'o Junckerio (Žano Klodo Junkerio) vizitą Vašingtone tviteryje rašė D. Trumpas.

„Tai yra taip paprasta – ir visi kalba! Atminkite, mes esame „kiaulė taupyklė“, iš kurios yra vagiama. Viskas bus Nuostabu!“, – tvirtino JAV prezidentas.

Atskiroje žinutėje jis taip pat teigė, kad „šalys, kurios su mumis ilgus metus elgėsi nesąžiningai prekyboje, vyksta į Vašingtoną derėtis“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių