Derybos dėl NAFTA pakeitimų gali prasidėti gegužę

  • Teksto dydis:

Meksikos vyriausybė tikisi, kad derybos dėl Šiaurės Amerikos laisvosios prekybos sutarties (NAFTA) pakeitimų su Kanada ir Jungtinėmis Valstijomis prasidės gegužę.

Šalies vyriausybė trečiadienį pranešė pradėsianti oficialias 90 dienų truksiančias konsultacijas su privačiu sektoriumi „nustatyti parametrus, kuriais bus remiamasi peržiūrint“ NAFTA.

Tuo pat metu savo konsultacijas pradės ir JAV vyriausybė, bendrame pareiškime pranešė Meksikos užsienio reikalų ir ūkio ministerijos.

„Konsultavimosi procesas yra būtinas siekiant modernizuoti NAFTA, kad ji atitiktų nacionalinius interesus“, – nurodoma pranešime.

Meksikos ūkio ministras Ildefonso Guajardo (Ildefonsas GVachardas) praėjusią savaitę Vašingtone susitiko su JAV pareigūnais ir sakė, kad Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracija ketina šią savaitę informuoti JAV Kongresą apie savo ketinimą iš naujo derėtis dėl NAFTA.

Derybos „gali prasidėti gegužės pradžioje“, antradienio vakarą televizijos kanalui „Televisa“ sakė ministras.

D. Trumpas nuo pat pradžių žadėjo iš naujo derėtis dėl 23 metus galiojančios sutarties, kurią vadina bloga. Jo teigimu, būtent dėl jos JAV prekybos su Meksika deficitas siekia 60 mlrd. JAV dolerių.

JAV prezidentas grasino visai pasitraukti iš šios sutarties, jeigu nevyks pasiekti naudingo susitarimo. Tą patį žadėjo padaryti ir Meksikos vyriausybė.

Dvišalė JAV ir Meksikos prekyba yra vertinama puse trilijono JAV dolerių per metus. 80 proc. Meksikos eksporto tenka Jungtinėms Valstijoms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių