Derybos dėl Mosulo ateities Prancūzijoje įvyks ketvirtadienį

  • Teksto dydis:

Prancūzijoje ketvirtadienį vyks tarptautinės derybos dėl Irako šiaurinio miesto Mosulo ateities, kai jis bus atkovotas iš džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS), pranešė Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Marcas Ayrault (Žanas Markas Airo).

Pirmadienį Irako pajėgos ir jų sąjungininkai pradėjo didelio masto puolimą prieš džihadistų jau ilgiau kaip dvejus metus kontroliuojamą antrąjį didžiausią šalies miestą.

„Privalome numatyti, planuoti, kas bus „kitą dieną“ ir kaip stabilizuoti Mosulą po karinių veiksmų“, – antradienį pareiškė J.-M. Ayrault. Jis pridūrė, kad Iranas, turintis gana didelę įtaką Irake, į derybas nekviečiamas.

„Privalome laimėti karą, bet taip pat numatyti viską, kas leistų mums laimėti taiką“, – sakė jis.

Prancūzijos diplomatijos vadovas pareiškė, kad tarptautinė koalicija, kovojanti su IS, taip pat yra „atsakinga“ už Rakos miesto Sirijoje atsiėmimą. Išvadavus Mosulą, šis miestas liktų paskutinė didelė IS „kalifato“ kontroliuojama tvirtovė.

„Neiti į Raką būtų didelė klaida“, – žurnalistams sakė J.-M. Ayrault.

„Jei norime veiksmingai kovoti su terorizmu, privalome atsiimti ir šį miestą“, – pridūrė jis.

Ilgai planuota operacija dėl Mosulo buvo pradėta pirmadienį. Joje dalyvauja apie 30 tūkst. federalinių pajėgų karių, juos iš oro ir ant žemės remia JAV vadovaujama koalicija. Ši karinė operacija – didžiausia Irake nuo 2011 metų, kai iš šalies buvo išvesti Jungtinių Valstijų kariai.

JAV kariuomenė nurodė, kad irakiečių pajėgos gali pasiekti tikslą „anksčiau nei planuota“, tačiau įspėjo, kad mūšis bus ilgas ir sudėtingas.

Koalicijoje dalyvaujančių šalių gynybos ministrai susitiks kitą antradienį Paryžiuje, kad įvertintų mūšio dėl Mosulo eigą.

Tarp trylikos derybose dalyvausiančių ministrų bus ir JAV gynybos sekretorius Ashtonas Carteris (Aštonas Karteris), pranešė Prancūzijos gynybos ministro Jeano-Yves'o Le Driano (Žano Ivo Le Driano) patarėjas.

J.-Y.Le Drianas antradienį pareiškė, kad kova dėl Mosulo gali užtrukti „kelias savaites“ ar net mėnesius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių