Deryboms su Iranu reikia daugiau laiko, sako B. Obama

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) trečiadienį užsiminė, kad derybos dėl Irano branduolinės programos gali būti pratęstos po jų galutinio termino savaitgalį, sakydamas, kad iki šiol vykusios diskusijos parodė „įtikinamą kelią į priekį“

B.Obama sakė, jog konsultuojasi su Kongresas, kurio dalis narių griežtai kritikuoja jo pastangas užsitikrinti diplomatinį susitarimą su Iranu. Tuo metu derybininkai susitinka su Teherano atstovais Vienoje, prieš sueinant laikinos sutarties terminui sekmadienį.

„Aišku, kad pasiekėme realią pažangą keliose srityse ir turime įtikinamą kelią į priekį, tačiau, artėjant galutiniam terminui pagal laikinąją sutartį, išlieka reikšmingų atotrūkių tarp tarptautinės bendruomenės ir Irano, tad mums reikia daugiau nuveikti“, – B.Obama sakė žurnalistams.

„Taigi per ateinančias kelias dienas tęsime konsultacijas su Kongresu, o mūsų komanda tęs diskusijas su Iranu ir mūsų partneriais, sprendžiant, ar reikalingas būtinas laikas pratęsti mūsų deryboms“, – pridūrė jis.

B.Obama kalbėjo po susitikimo su JAV valstybės sekretoriumi Johnu Kerry (Džonu Keriu), kuris pranešė apie šiame procese pasiektą pažangą, anksčiau susitikęs Vienoje su Irano užsienio reikalų ministru Mohammadu Javadu Zarifu (Mohamadu Džavadu Zarifu).

M.J.Zarifas, kuris yra į reformas linkusios Irano prezidento Hassan Rouhani (Hasano Rouhanio) administracijos narys, siekia istorinio susitarimo su Jungtinėmis Valstijomis, kad būtų atšauktos Vakarų šalių sankcijos, smarkiai paveikusios šiitiškos respublikos ekonomiką.

Su šešiomis galingosiomis šalimis - Didžiąja Britanija, Kinija, Prancūzija, Vokietija, Rusija ir Jungtinėmis Valstijomis – besiderantis Iranas tvirtina nesiekiantis pasigaminti atominių bombų, tačiau tvirtina turintis teisę vystyti taikią branduolinę energetiką.

Pagal pernai lapkritį sudarytą laikinąjį susitarimą Iranas įšaldė savo urano sodrinimo programą mainais į Vakarų šalių susitikimą atšaukti sankcijas, kurių poveikis valstybės ekonomikai vertinamas 7 mlrd. JAV dolerių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kodėl????

Kodėl???? portretas
Kodėl sankcijų niekas nesiima prieš JAV......visi tyli subines prispsudę......
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių