„Der Spiegel“: Vokietijos slaptoji tarnyba sekė pasaulio žiniasklaidos atstovus

  • Teksto dydis:

Vokietijos užsienio žvalgybos agentūra BND ilgai šnipinėjo BBC, „The New York Times“, „Reuters“ ir kitų žiniasklaidos priemonių žurnalistus, penktadienį pranešė savaitraštis „Der Spiegel“.

Organizacija „Žurnalistai be sienų“ (Reporters Without Borders) tokį įtariamą žurnalistų sekimą pavadino „siaubinga ataka prieš žodžio laisvę“ ir išreiškė susirūpinimą dėl žurnalistų pokalbių klausymosi. Pasak „Der Spiegel“, organizacija ketina imtis teisinių veiksmų prieš šią tarnybą.

Su amerikiečių Nacionalinio saugumo agentūros (NSA) paslapčių viešintoju buvusiu kontraktininku Edwardu Snowdenu (Edvardu Snoudenu) bendradarbiavęs ir apie JAV bei Vokietijos šnipinėjimo skandalus daug rašęs savaitraštis taip pat cituoja tam tikrus dokumentus.

Tarp jų yra BND sąrašas, kuriame minima mažiausiai 50 žurnalistų ir redakcijų telefonų, faksų numerių ir elektroninio pašto adresų, kurie tarnybos buvo stebimi nuo 1999 metų, nurodė „Der Spiegel“.

Sąraše yra daugiau dvidešimties numerių britų nacionalinio transliuotojo BBC būstinių Londone ir Afganistane, taip pat BBC „World Service“ radijo tarnyboje.

Jame yra vienas ir „The New York Times“ telefono numeris, taip pat naujienų agentūros „Reuters“ mobiliųjų ir palydovinių telefonų numeriai Afganistane, Pakistane ir Nigerijoje.

Visą straipsnį apie BND vykdytą žurnalistų sekimą „Dier Spiegel“ žada išspausdinti savaitgalio numeryje, kuris išeis šeštadienį.

„Mus nuliūdino šie pranešimai, – sakė BBC atstovė. – BBC misija yra suteikti tikslią informaciją ir naujienas žmonėms visame pasaulyje, todėl mūsų žurnalistams reikia leisti veikti laisvai ir saugiai, (leisti) saugoti jų informacijos šaltinius“.

„Mes raginame visas vyriausybes gerbti laisvos spaudos darbą“, – pridūrė ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių