Demokratės į D. Trumpo metinį pranešimą atėjo vilkėdamos baltai

  • Teksto dydis:

Kelios dešimtys JAV demokratų kongresmenių į antradienį vykusį prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) metinį pranešimą atėjo vilkėdamos baltais rūbais, taip palaikydamos sufražisčių judėjimą ir protestuodamos prieš prezidento politiką.

Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi), svarbi D. Trumpo priešininkė Vašingtone, antradienio vakarą sėdėjo ant pakylos už prezidento. Ji, kaip ir kelios dešimtys kitų demokračių vilkėjo baltai, taip pagerbdama kovą už teisę balsuoti, kurią JAV moterys gavo prieš šimtmetį.

Sėdėdamos viena šalia kitos, demokratų įstatymų leidėjos perdavė vizualią žinutę, iššūkį D. Trumpui ir tam, kaip jis ir jo administracija iki šiol sprendė moterims svarbias problemas, tokias kaip vienodas darbo užmokestis, sveikatos priežiūra ir elgesys su imigrantų šeimomis.

„Šįvakar Atstovų Rūmų demokratės dėvi baltus (rūbus) sufražisčių (garbei), kad primintų prezidentui, jog mes – ir teisės, dėl kurių kovojo mūsų protėviai – niekur nedingsime“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Atstovų Rūmų narė demokratė Val Demings.

Savo kalbos pradžioje D. Trumpas pareiškė, kad padėtis Jungtinėse Valstijose yra „stipri“ bei pabrėžė, kad šalis džiaugiasi „precedento neturinčiu ekonomikos klestėjimu“, tačiau kai kurie demokratai nepalydėjo šių teiginių plojimais.

D. Trumpui prakalbus apie „beribį bendradarbiavimo, kompromisų ir bendros gerovės potencialą“, respublikonai ir kai kurie demokratai atsistojo, tačiau dauguma demokratų kongresmenų, įskaitant 29 metų niujorkietę įstatymų leidėją Alexandrią Ocasio-Cortez (Aleksandriją Okazijo Kortes), liko sėdėti.

Prezidentui paraginus Kongresą priimti įstatymą, kuris draustų abortus vėlyvuoju nėštumo metu, baltai vilkėjusios demokratės vėl tylėjo.

Vis dėlto jų tyla ilgai nesitęsė.

Kai D. Trumpas pažymėjo, kad 58 proc. visų naujų darbo vietų pernai užėmė moterys, ir pasveikino jas pasiekus rekordą dėl daugiausiai moterų Kongreso istorijoje, demokratės džiugiai šoko iš savo vietų ir ėmė ploti.

„Jums nereikėjo to daryti!“ – pasakė pastebimai tokios reakcijos pamalonintas prezidentas.

„Neįtikėtinas momentas“

Prieš prasidedant metiniam prezidento pranešimui, dauguma moterų susirinko Atstovų Rūmų salės demokratų pusėje, pozavo nuotraukoms ir džiaugėsi rekordiniu moterų skaičiumi Kongrese: šiuo metu 435 narius turinčiuose Atstovų Rūmuose yra 102 moterys, o 100 vietų Senate – 25 moterys.

D. Trumpui atkreipus dėmesį į šį pasiekimą, Atstovų Rūmų salėje, regis, atmosfera tapo kiek lengvesnė.

„Manau, buvo neįtikėtinas momentas, kai jis pripažino naująją moterų bangą, istorinį moterų, išrinktų į Kongresą, skaičių, ir man atrodo, kad daugelis iš mūsų tai švenčia“, – naujienų agentūrai AFP sakė Rashida Tlaib (Rašida Tlaib), viena iš dviejų pirmųjų musulmonių, patekusių į Kongresą.

N. Pelosi dėvėjo šviesų švarkelį, A. Ocasio-Cortez pasipuošė įdomaus kirpimo baltu švarku, ir mažiausiai vienas vyras, Deanas Phillipsas (Dinas Filipsas), irgi iš solidarumo apsirengė baltą kostiumą.

Tuo metu respublikonų stovykloje nė viena įstatymų leidėja nedėvėjo baltų rūbų. Vis dėlto jauniausia D. Trumpo dukra Tiffany (Tifani) apsirengė prigludusį baltą kostiumėlį. Pirmoji Jungtinių Valstijų ponia Melania Trump (Melanija Tramp) savo ruožtu buvo apsirengusi juodai.

D. Trumpas savo kalboje pagerbė kelis jo pasiklausyti atvykusius svečius, įskaitant misijos „Apollo 11“ astronautą Buzzą Aldriną (Bazą Aldriną), liepą minėsiantį 50-ąsias išsilaipinimo Mėnulyje metines.

Prezidentas taip pat pasveikino 10-metę Grace Eline (Greis Elin), kuriai pernai buvo diagnozuotas vėžys ir kuri ragino žmones aukoti pinigus pacientams, kovojantiems su šia liga.

Visos baltai apsirengusios demokratės atsistojo pagerbdamos šalia M. Trump pasodintą mergaitę.

„Grace, esi mums visiems įkvėpimas“, – sakė D. Trumpas. Mergaitė savo ruožtu pamojavo prezidentui.

Antradienio vakarą Atstovų Rūmuose buvo ir Holokaustą išgyvenęs Joshua Kaufmanas (Džošua Kaufmanas), kalintas Dachau koncentracijos stovyklose. Šalia jo sėdėjo Antrojo pasaulinio karo metais Normandijoje išsilaipinęs Hermanas Zeičikas, kuris padėjo išlaisvinti Dachau.

„Jis buvo vienas iš amerikiečių, padėjusių išgelbėti Joshua iš to pragaro žemėje“, – sakė D. Trumpas, kurio žodžius susirinkusieji pasveikino aplodismentais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jankyne --jau ne KONGRESO RUMAI

jankyne  --jau ne  KONGRESO  RUMAI   portretas
o feminisciu-lezbieciu is Holowudo SOU /...ir kas gali noret turet kokius nors valstybinius tarptautinius santykius su tokia prietranku debilna publika... joms bordely ant stalo sokt ,o ne valstybine politika uzsiiminet ....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių