Dėl atmesto finansų projekto JAV baiminasi institucijų paralyžiaus

  • Teksto dydis:

JAV Senatas antradienį atmetė teisės aktą dėl laikino vyriausybės finansavimo, priversdamas įstatymų leidėjus skubiai ieškoti būdų užkirsti kelią galimam federalinių institucijų paralyžiui pačiame prezidento rinkimų kampanijos įkarštyje.

Per balsavimą už teisės aktą dėl laikino finansavimo pasisakė 45 senatoriai, prieš balsavo 55. Dokumentui patvirtinti reikėjo 60 senatorių balsų.

Rugsėjo 30 d. baigiasi šie finansiniai metai. Jei Kongresas iki penktadienio vidurnakčio nepriims įstatymo projekto dėl federalinių išlaidų arba nepatvirtins teisės akto dėl esamo finansavimo pratęsimo iki gruodžio 9 d., kai kurių vyriausybės įstaigų darbas gali būti paralyžiuotas.

Per debatus dėl biudžeto daugiausiai ginčijamasi, kaip finansuoti Flinto miestą Mičigano valstijoje ištikusios švinu užteršto geriamojo vandens krizės sprendimą.

Keli demokratai, kurie balsavo prieš įstatymo projektą dėl vyriausybės finansavimo, tikriausiai nepatenkinti tuo, kad jame numatyta lėšų pagalbai nuo potvynio nukentėjusiai Luizianai, tačiau nėra numatyta pinigų infrastruktūrai Flinte.

Senato daugumos lyderis, respublikonas Mitchas McConnellis (Mičas Makonelis) užsiminė, kad lyderiai jau antradienio vakarą gali vėl pateikti šį įstatymo projektą, išbraukus iš jo pagalbą Luizianai.

„Mes nuolat girdime, kad jų pozicija – „jokių pinigų Flintui – (reiškia) jokių pinigų dėl potvynių“, – sakė jis žurnalistams.

„Tai, žinoma, yra variantas, kurį verta aptarti“, – pridūrė M. McConnellis.

Finansavimas Flintui jau sulaukė Senato pritarimo, nes buvo įtrauktas į kitą jo patvirtintą teisės aktą. Tačiau Atstovų Rūmų parengtame to teisės akto projekte pinigų šiam Mičigano valstijos miestui nenumatyta, o tai kursto demokratų būgštavimus, kad pagalba Flintui gali būti toliau atidedama.

„Respublikonai iš esmės sako, kad nelaimės jų valstijose yra svarbesnės už nelaimes kitose valstijose“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Senato demokratų lyderis Harry Reidas (Haris Ridas).

Respublikonai kontroliuoja tiek aukštuosius, tiek žemuosius Kongreso rūmus, todėl vadinamasis vyriausybės uždarymas galėtų pakenkti partijos įvaizdžiui artėjant prezidento rinkimams.

Per rinkimus lapkričio 8-ąją respublikonas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) susigrums su demokrate Hillary Clinton (Hilari Klinton).

„Iš esmės jie nori parodyti, kad mes nesugebame dirbti“, – sakė respublikonų senatorius Johnas Cornynas (Džonas Korninas), turėdamas galvoje demokratus.

Įstatymo projekte taip pat numatytas 1,1 mlrd. JAV dolerių skubus finansavimas kovai su Zikos virusu, kuriam Kongresas jau keturis kartus nepritarė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių