D.Camerono partija patyrė skaudžių pralaimėjimų

Didžiosios Britanijos premjero Davido Camerono Konservatorių partija patyrė skaudžių nesėkmių per vietos valdžios rinkimus, penktadienį praradusi daug mandatų vietos tarybose, šalį vėl apėmus recesijai.

Tuo tarpu pagrindinė opozicinė Leiboristų partija smarkiai sustiprino savo pozicijas konservatorių ir valdančiosios koalicijos centristinių partnerių liberalų demokratų sąskaita per rinkimus Anglijoje ir Velse.

Prieš dvejus metus į valdžią atėjęs D.Cameronas patyrė dar vieną smūgį - jo pastangos įsteigti renkamų merų postus visuose didžiuosiuose Britanijos miestuose daug kur buvo atmestos per referendumus.

Konservatoriai netgi pralaimėjo vietų leiboristams premjerą išrinkusioje Anglijos pietinėje Oksfordšyro grafystėje.

Kita vertus, konservatorius Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) veikiausiai išliks meru Londone, kur balsų skaičiavimas turėtų baigtis vėliau penktadienį, o rezultatų laukiama nuo 19 val. Grinvičo (22 val. Lietuvos) laiku.

Taip pat pradėti skaičiuoti Škotijos vietos rinkimų balsai, o Šiaurės Airijoje šįkart rinkimai nevyko.

Visuomeninis transliuotojas BBC, remdamasis rezultatais Anglijoje, prognozuoja, kad leiboristai surinko 39 proc., konservatoriai - 31 proc., liberalai demokratai - 16 proc., o kitos partijos - 14 proc. balsų.

Rinkėjų aktyvumas buvo menkas - apie 32 procentai.

Paaiškėjus rezultatams 98 iš 181 vietos tarybos, konservatoriai perėmė kontrolę 27 iš jų, o prarado 11. Po rinkimų jie vietos tarybose turės 578 mandatus - 276 vietomis mažiau.

Leiboristai pasirodė itin sėkmingai - perėmė kontrolę 21 taryboje ir jų valdys iš viso 49. Jiems taip pat atiteks mažiausiai 1 093 mandatai - 460 daugiau.

Liberalai demokratai vadovaus tik trijose tarybose, netekę vienos, ir turės 212 mandatų, praradę 129.

Įspūdingiausia Leiboristų pergalė buvo grįžimas į valdžią antrajame didžiausiame Britanijos mieste Birmingame , kuriam konservatorių ir liberalų demokratų koalicija vadovavo aštuonerius metus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių