Davoso forumo dalyvių laukia daugybė iššūkių

  • Teksto dydis:

Trečiadienį Davose prasideda Pasaulinis ekonomikos forumas, pavadintas „Ketvirtoji pramoninė“ revoliucija. Po garo mašinų, elektros ir konvejerių, elektronikos ir kompiuterių dabar ateina ketvirtoji technologinio pramonės perversmo banga, besiremianti biotechnologijomis, 3D gamybos būdais, bei iki šiol neregėtu kompiuterių ir interneto pajėgumu.

Deja, ši moderniausių technologijų varoma revoliucija kainuos pramoninėms šalims mažiausiai 5 milijonus darbo vietų.

Darbus praras ir dar fabrikų darbininkai ir buhalteriai, nes tų, kurie juos pakeis kompiuterių, robotikos ir biotechnologijų srityse reikės gerokai mažiau – maždaug 2 milijonų, todėl Davose bus daug kalbama apie darbo jėgos perprofiliavimą.

Davoso forumo išvakarėse paskelbta ir garsios pasaulinės labdaros organizacijos „Oxfam“ ataskaita, kad jau išsipildė niūroka jos prognozė dėl sparčiai didėjančios turtinės nelygybės, greičiausiai taip pat bus viena iš forumo temų.

Turtinė atskirtis tik didėja, tad ir pats Davoso forumo įkūrėjas Klausas Schwabas pripažino, kad toks netolygus pinigų pasiskirstymas – didžiąją žemės gyventojų dalį kamuojantis skurdas – yra daugelio ekonominių ir politinių, konfliktų, masinės migracijos, bei terorizmo priežastis.

„Tai nepakeliama. Turime nedelsiant veikti, kad šis atotrūkis būtų sumažintas. Manau, kad šio susitikimo metu pasiūlysime idėjų, kurias galima būtų įgyvendinti ir teorijoje, ir praktikoje“, – teigė K. Schwabas.

Forumas nuošaliame Šveicarijos kalnų slidinėjimo kurorte rengiamas kaip niekad sustiprinto saugumo sąlygomis. Miestelio teritoriją gina tūkstančiai šveicarų kariškių, taip pat priešlėktuvinė gynyba.

Šįmet Davose turėtų pasisakyti Amerikos viceprezidentas Joe Bidenas, Prancūzijos ir Italijos lyderiai bei daugybė svarbių ir įtakingų pasaulio verslininkų, bei menininkų. Iš viso į forumą Šveicarijoje pakviesti 40 pasaulio šalių lyderiai, tarp kurių ir Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Darosi vis sunkiau prisidėti, nes pasaulis tapo gerokai savanaudiškesniu – globalizacijos krypties nebeliko, dabar greičiau vyksta de-globalizacija – pasaulio poliarizavimasis. Taigi, jei čia galime sukurti platformą dialogui, geresniam tarpusavio supratimui, tada galime prisidėti prie mūsų misijos“, – konstatavo K. Schwabas.

Davoso forumas truks iki šeštadienio.


Šiame straipsnyje: DavosasDavoso forumasekonomika

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių