Darfūras balsuoja dėl savo statuso sukilėlių boikotuojamame referendume

  • Teksto dydis:

Sudanui priklausantis karo nuniokotas Darfūro regionas pirmadienį balsuoja referendume dėl savo būsimo statuso, nors tą plebiscitą kritikuoja tarptautinė bendruomenė ir boikotuoja sukilėlių grupuotės.

Nors regione tęsiasi neramumai, prezidentas Omaras al Bashiras (Omaras Baširas), ieškomas dėl įtariamų karo nusikaltimų, susijusių su tuo 13 metų besitęsiančiu konfliktu, tvirtino, kad turi įvykti balsavimas dėl klausimo, ar penkios Darfūro valstijos turi būti apjungtos į vieną regioną, ar reikia išlaikyti esamą padėtį.

Etninių mažumų sukilėliai, kovojantys su Sudano vyriausybe nuo 2003 metų, jau seniai reikalauja, kad Darfūras būtų suvienytas ir turėtų didesnę autonomiją, tačiau jie boikotavo šį referendumą, sakydami, kad dabartinis balsavimas yra nesąžiningas.

Jungtinės Valstijose taip pat išsakė susirūpinimą, perspėdamos: „Jeigu bus rengiamas pagal dabartines taisykles ir dabartinėmis sąlygomis, referendumas dėl Darfūro, negali būti laikomas įtikinama žmonių valios išraišką“.

Balsavimas prasidėjo 9 val. vietos (ir Lietuvos) laiku, o ryte negausūs rinkėjai ėjo į rinkimų apylinkes, saugomas ginkluotų policininkų ir apklijuotų plakatais, raginančiais aktyviai balsuoti.

Valstijos gubernatorius Abduwahidas Yousifas (Abduvahidas Jusifas) balsavo al Fašyro apylinkėje, kurioje gyvena daugiausiai vyriausybės darbuotojai. Ten beveik 100 moterų laukė, kad galės atiduoti savo balsus.

Išėjęs iš kabinos balsavietėje, įrengtoje vienoje pabėgėlių stovykloje al Fašyro pakraštyje, jos 38 metų gyventojas Fathiya Adamas Hassanas (Fatija Adamas Hasanas) sakė: „Balsavau už vieną regioną – noriu, kad vienas regionas spręstų Darfūro problemas.“

Darfūras buvo vienas regionas iki 1994-ųjų, kai vyriausybė jį suskaidė į tris valstijas, o 2012-aisiais suformavo dar dvi, sakydama, kad vietos administracija taps veiksmingesnė.

Tą didžiulį regioną Sudano vakaruose konfliktas krėtė nuo 2003 metų, kai etninės mažumos sukilo prieš O.al Bashiro arabų dominuojamą vyriausybę, tvirtindamos, kad yra marginalizuojamos.

Sukilėliai jau seniai reikalauja grįžti prie vieno regiono, bet sako, kad dėl šiuo metu vykstančių neramumų ir dėl didelio regiono viduje perkeltų žmonių skaičiaus balsavimas nebus sąžiningas, todėl jį boikotuoja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių