Dalis H. Clinton rinkėjų nutarė nebebalsuoti?

Federalinio tyrimų biuro (FTB) paskelbtas naujas Hillary Clinton laiškų tikrinimas galėjo būti tik viena priežasčių, kodėl jos atotrūkis nuo Donaldo Trumpo visuomenės apklausose mažėjo. Tikėtina, kad dar viena priežastis – H. Clinton rinkėjų apsisprendimas neiti prie balsavimo urnų. Taip portalui LRT.lt sako LRT TELEVIZIJOS naujienų tarnybos vyresnysis užsienio žinių redaktorius Vykintas Pugačiauskas.

V. Pugačiausko kalbintas JAV visuomenės nuomonės tyrėjas Johnas Zogby teigia pastebintis, kad JAV prezidento rinkimų dieną visuomenėje tvyro pykčio nuotaikos.

„Pykčio esama milžiniško. Pyktis reiškiamas ne tik dėl įvairių temų. Jausmas toks, kad abi pusės nesikalba vieni su kitais. Stovime čia, Vašingtone, ir Kongresas, kuriam moka už tai, kad jie kalbėtųsi vieni su kitais, nesikalba tarpusavyje. O dabar tai prasisunkė ir iki paprastų žmonių“, – sako J. Zogby.

Paskutinė diena vargiai buvo lemtinga

Pasak V. Pugačiausko, paskutinė agresyvios rinkimų kampanijos diena neapsisprendusiems rinkėjams daug įtakos veikiausiai  nepadarė.

„Net ir ekspertai negali pasakyti, kas galų gale nulėmė rinkėjų pasirinkimą – agitacija ar asmenybės. Jei asmenybės, tai jos rinkėjams yra pažįstamos jau labai seniai, apklausos dar pernai rodė, kad 99 proc. rinkėjų žino ir H. Clinton, ir D. Trumpą.

Kitas klausimas – ar jie balsuoja prieš vieną iš kandidatų, ar už konkrečias sau rūpimas temas ir šūkius. Vis tik ekspertai, su kuriais teko kalbėti, sutaria, kad pagrindinė rinkėjų dalis šiuose rinkimuose balsuos prieš nemėgstamą kandidatą, o ne už savąjį. Dėl to paskutinę dieną labai išsiskyrė H. Clinton pagrindinė dienos žinia – ji stengėsi pabrėžti ne oponento ydas, o savo stiprybes. Barackas Obama per mitingą Filadelfijoje sakė, kad rinkėjams nebūtina balsuoti prieš kažką, nes yra kandidatę, už kurią galima balsuoti“, – LRT.lt sko V. Pugačiauskas.

Patyrę ekspertai dėl laimėtojo nesilažintų

Pasak J. Zogby, didelė dalis rinkėjų neabejotinai balsuos prieš kandidatą, kurio bijo arba kuriuo labiau nepasitiki. Nors patyręs visuomenės rinkos tyrimų ekspertas labiau tiki H. Clinton pergale, dėl to sako lažintis nedrįstų.

„Tie, kurie galų gale balsuos už Hillary, sakys „aš iš tiesų bijau D. Trumpo“. O tie, kas galų gale balsuos už Donaldą Trumpą, sakys „Clintonai tokie korumpuoti ir tokie melagiai“. Tai jų žodžiai. Taigi balsuojama bus prieš ką nors, o ne už ką nors.

Ir anksčiau patyriau rinkimų minimaliausia persvara. Bet paprastai iki šeštadienio vakaro prieš antradienio rinkimus paaiškėja kryptis. O šį kartą gaunu prieštaringus signalus. Sakyčiau, ko gero, galbūt Hillary Clinton galėtų laimėti. Bet nesu pasirengęs lažintis. Nesu pasirengęs lošti Las Vegase“, – teigia jis.

H. Clinton rinkėjus apėmė apatija?

Paskutinėmis dienomis iki JAV prezidento rinkimų visuomenės apklausose H. Clinton atotrūkis nuo D. Trumpo vis mažėjo.

„Dingstis tam buvo FTB paskelbimas apie pradėtą naują H. Clinton elektroninių laiškų tikrinimą. Bet, ko gero, tai buvo tik dingstis, veikė ir kiti veiksniai. Manytina, kad kai kurie H. Clinton rinkėjai nusprendė nebalsuoti, ir tai atsispindėjo apklausose, nes jos matuoja tik pasirengusių balsuoti žmonių nuotaikas.

Tačiau net ir labai patyrę sociologai negali apibrėžti, iš kur tokie paskutinės minutės nuotaikų pokyčiai. Jie netgi negali pasakyti, ar tie pokyčiai yra ilgalaikiai“, – teigia V. Pugačiauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zemaitijos prezidentas

Zemaitijos prezidentas portretas
STOP. POLITIINIS AISKIAREGISKUMAS: ..)).....PASAULIO KRIZE NE ISVENGIAMA. JAV 45 PREZIDENTU BUS ISRINKTAS VERSLININKAS TARPTAUTINIS finansistas milijardierius Donaldas TRUMPAS, kuris realiau uztrumpins 1). Busu ir Klintonu stagnacini ir primityvu SEIMYNINI valdyma 2) sutvarkys dzehadistus be problemu 3). NATUI Europoje apkarpys sparnus bei pakels dvigubus mokescius, todel ES jau ir steigia savo nauja kariuomene 4). Rusija su Amerika taps geriausi partneriais, eilini karta Lietuva paliekant uz borto. P.S. priesingu atveju Klinton suskaldys Pasaulio ekonomine ir politine ekonomika. Rusija su Kinija valdys pasauli bet ne bobiskoji Amerika. Prie TRUMPO bus daug radikaliu permainu. O prie Klinton bus politine impotencija. Atsiminkite po. 24 menesiu. . ANTICORRUPTION TV ieiti per YOU TUBE Zemaitijos prezidentas ( 300 antikorupciniu video pradedant nuo Tailando Indijos Rusijos Kremliaus ir Lenino mauzoliejaus.

Kęstas

Kęstas portretas
Girdėjote apie Motorolą? Ne, ne kompaniją, bet rusų separatistų vadą, kuris iš paprasto benzino kolonėlės darbuotojo tapo legenda kovoje su Kijevo sukilėliais? Kas skaitote angliškai, galite pasižiūrėti šį straispnį iš The New York Times (aprašoma čia). Pasirodo, Motorola ir kiti rusų kovotojai prieš Kijevo sukilėlius yra paprasti žmonės, su tokiais pat trūkumais ir tokiais pat polinkiais, kaip ir visi. Motorola buvo Kijevo teroristų klastingai susprogdintas jo namo lifte. Jei tyrime paaiškės, kad tie spogmenys pateko į teroristų rankas po Grybauskaitės ir Butkevičiaus įsakymų (Lietuvos vadovybė yra vienintelė pasauly, tiekianti ginklus Kijevo teroristams), ar tikėtinas Amerikos prezidentas Trumpas įneš Grybauskaitę ir Butkevičių į teroristų sąrašus? Ar šių mūsų funkcionierių (vakarykščių komunistų) ieškos Interpolas? Visko gali buti. Gyvenimas yra sudėtingas, sako mano amerikiečiai kolegos. Nevisada ir komunistams sekasi. (mokslas-studijos-ekonomika)

Vika

Vika portretas
Manau,dauguma siame balsavime isreiske ne nuomone,kas laimes rinkimus JAV,o savo norus. Noretume,kad laimetu ne Trumpas,o Clinton.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių