Dalai Lamos 80-mečio iškilmės JAV sulaukė palaikymo ir protestų

  • Teksto dydis:

Tris dienas truksiančios Dalai Lamos gimtadienio iškilmės prasidėjo sekmadienį, kai tūkstančiai jo šalininkų ir kai kurie protestuotojai susirinko Anaheimo mieste Kalifornijoje pasiklausyti Tibeto dvasinio lyderio kalbos.

Dalai Lama, kuriam pirmadienį sukanka 80 metų, tapo garbės svečiu Pasauliniame atjautos viršūnių susitikime, vykstančiame į pietus nuo Los Andželo esančio Anaheimo arenoje „Honda Center“. Nobelio taikos premijos laureatas savo pasisakyme kalbėjo apie „budinančią užuojautą“ ir „kūrybingumo bei meno transformuojančią galią“.

Gerbėjai sakė, kad labai džiaugiasi galimybe paminėti Dalai Lamos 80-ąjį gimtadienį kartu su pačiu tibetiečių budistų dvasiniu vadovu.

„Ši įsimintina proga yra džiaugsminga galimybė žmonėms susirinkti pagerbti Jo Šventenybės gyvenimo ir pasiekimų“, – sakė lama Tenzinas Dhondenas (Tendzinas Dondenas), nepelno organizacijos „Dalai Lamos draugai“ (Friends of the Dalai Lama) įkūrėjas.

„Per šį labai ypatingą gimtadienį turėsime galimybę pasidžiaugti jo pasiekimais daugybėje sričių ir išgirsti jo jaudinantį požiūrį į ateinančius metus“, – pridūrė jis.

Tačiau Kalifornijoje šios iškilmės patinka ne visiems: prie konferencijų centro susirinko protestuojantys Šugdeno kulto sekėjai, garbinantys tūžmingą mokymą sergstinčią dievybę, kurios garbinimą 1996 metų pasmerkė Dalai Lama. Tie protestuotojai kaltina dvasinį lyderį religiniu persekiojimu.

Keli šimtai demonstrantų stovėjo prie „Honda Center“, kai kurie – laikydami plakatus su užrašais „Liaukitės meluoti!“ ir „Veidmainystė“.

„Netikras Dalai Lama ... meluodamas keičia budizmą dėl politinės naudos“, – sakoma vienoje iš skrajučių, dalytų protestuotojų.

Pekinas kaltina Dalai Lamą mėginant atplėšti Tibetą nuo Kinijos ir įvardija jį „vilku avies kailyje“.

2011 metais Dalai Lama perdavė savo politines pareigas premjerui, kurį išsirinko tremtyje gyvenantys tibetiečiai, siekdamas sumažinti savo vaidmenį ir užtikrinti Tibeto laisvės judėjimui ateitį po jo mirties.

Bilietai į susitikimą Anaheimo arenoje, turinčioje 18 tūkst. vietų, kainavo 35–180 dolerių (32-164 eurus), o į vėlesnius susitikimus Kalifornijos universitete Ervaine – iki 93 dolerių (84 eurų).

Per visus tris susitikimus gautas pelnas bus paaukotas Dalai Lamos parinktoms labdaros organizacijoms.

Pirmadienį jis kalbės apie klimato pokyčius ir „išmintį, viziją bei patirtį“, dalyvaudamas diskusijoje su kitais Nobelio premijų laureatais. Tuo tarpu renginius antradienį vainikuos Dalai Lamos kalba apie jaunimo lyderystę.

Dalai Lama savo oficialųjį gimtadienį pagal mėnulio kalendorių jau paminėjo birželio 21 dieną Dharamsaloje – Indijos šiauriniame mieste, kuriame jis gyvena, pabėgęs iš Tibeto po nesėkmingo sukilimo prieš Kiniją 1959 metais.


Šiame straipsnyje: Dalai LamajubiliejusJAV

NAUJAUSI KOMENTARAI

Gudrutis

Gudrutis  portretas
Kokia ten šventenybė. Jis labai apsišvietęs, dėl to nedarykim iš žmogaus stabo. Daug kainuoja tie, ,šventieji ", kaip nekeista, šalia jų labai jau akivaizdus skurdas klesti. Ir niekas nesikeičia.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių