Dalai Lama: Kinija siekia sunaikinti budizmą

Tremtyje gyvenantis Tibeto dvasinis lyderis trečiadienį minint 51-ąsias nepavykusio tibetiečių sukilimo prieš Kinijos valdžią metines apkaltino Pekiną siekiu sunaikinti budizmą.

Griežti Dalai Lamos komentarai veikiausiai skirti parodyti jo nusivylimui bevaisėmis pastangomis susitarti dėl kompromiso su Kinija. Tačiau jis pabrėžė, jog neketina pasitraukti iš derybų.

Pekinas smerkia Dalai Lamos politiką ir vadina jį separatistu, siekiančiu Tibeto, kurį Kinija laiko neatsiejama savo dalimi, nepriklausomybės.

Pats Dalai Lama sako, jog siekia tik plačios autonomijos savo gimtajam kraštui, kad žmonės galėtų nevaržomai puoselėti savo kultūrą, kalbą ir tikėjimą.

Prieš dvejus metus šie nesutarimai prasiveržė smurtu - tuomet Tibete kilo antivyriausybiniai protestai, kurių malšinti Pekinas pasiuntė gausias pajėgas. Ir dabar šis atokus kalnuotas regionas yra užtvindytas kinų karių, kurie patruliuoja miestų gatvėse.

Savo metinėje kalboje, skirtoje nesėkmingo 1959 metų Tibeto sukilimo prieš Kiniją metinėms, Dalai Lama sakė, kad Kinijos valdžia Tibeto vienuolynuose vykdo "patriotinio perauklėjimo" kampaniją.

"Vienuoliams ir vienuolėms jie sukuria į kalėjimą panašias sąlygas, atima iš jų galimybę taikiai mokytis ir praktikuoti", - sakė Tibeto dvasinis lyderis, kaltindamas kinus, kad jie "sąmoningai siekia sunaikinti budizmą".

"Nepriklausomai nuo to, ar Kinijos vyriausybė pripažįsta tai, ar ne, Tibete esama rimtos problemos", bet pastangos kalbėtis su Kinijos vadovybe dėl ribotos autonomijos suteikimo Tibeto žmonėms nedavė rezultatų, sakė Dalai Lama.

"Sprendžiant pagal dabartinės Kinijos vadovybės požiūrį, esama mažai vilties, kad greitai bus pasiektas rezultatas. Vis dėlto mūsų pozicija tęsti dialogą nesikeičia", - pabrėžė Dalai Lama savo kalboje, kurią sakė tibetiečių kalba.

Dharamsaloje tūkstančiai išeivių iš Tibeto, dauguma kurių vilkėjo tradicinius šilko ir vilnos drabužius, susirinko budistų šventyklos komplekse paklausyti Dalai Lamos ir kitų aukštų Tibeto vyriausybės tremtyje pareigūnų. Minioje buvo šimtai tibetiečių vienuolių vyrų ir moterų oranžinės ir kaštonų spalvos apdarais.

Tuo tarpu Nepale maždaug tūkstantis tibetiečių išeivių, susirinkę sostinės Katmandu pakraštyje esančioje šventykloje, skandavo prieš Kiniją nukreiptus šūkius ir mojavo Tibeto vėliavomis. Prie šventyklos budėjo riaušių policija, kad protestuotojai nesurengtų eitynių miesto gatvėmis.


Šiame straipsnyje: Dalai Lama

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių