Dalai Lama: Europoje per daug pabėgėlių

  • Teksto dydis:

Tibeto budizmo dvasinis lyderis Dalai Lama antradienį paskelbtame interviu sako, kad Europa priėmė „per daug“ pabėgėlių ir jie turėtų ilgainiui sugrįžti ir padėti atstatyti savo šalis.

„Pažvelgę į kiekvieno pabėgėlio veidą, ypač vaikų ir moterų (veidus), mes galime pajusti jų kančią“, – sakė Dalai Lama, kuris daugiau nei pusę amžiaus gyvena tremtyje.

„Kiekvieno šiek tiek laimingesnio žmogiško sutvėrimo pareiga yra jiems padėti. Kita vertus, dabar jų yra per daug“, – sakė jis interviu, kurį išspausdino „Frankfurter Allgemeine Zeitung“.

„Europa, pavyzdžiui Vokietija, negali tapti arabiška šalimi, – juokdamasis pridūrė jis. – Vokietija yra Vokietija“.

„Jų yra tiek daug, kad praktiškai darosi sunku“, – kalbėjo Dalai Lama.

Pasak jo, „moraliniu požiūriu, pabėgėlius reikėtų priimti tik laikinai“.

„Tikslas turėtų būti tas, kad jie sugrįžtų ir padėtų atstatyti savo šalis“, – sakė Tibeto dvasinis vadovas.

Praėjusiais metais Vokietija priėmė 1,1 mln. žmonių, bėgančių nuo karo ir skurdo Sirijoje, Irake, Afganistane ir kitose šalyse, tačiau Balkanų šalims nusprendus uždaryti savo sienas per Turkiją į šiaurinę Europą vykstantiems atvykėliams, jų srautas sumažėjo.

Kalbėdamas Indijos šiauriniame kalnų mieste Dharamšaloje, kur yra Tibeto vyriausybės tremtyje būstinė, Dalai Lama taip pat išreiškė viltį, kad vieną dieną jis galės sugrįžti į Tibetą.

„Galbūt po kelerių metų, – sakė aštuoniasdešimtmetis. – Jeigu man atsirastų proga sugrįžti ar bent trumpam apsilankyti, tai būtų didelis džiaugsmas“.

Tūkstančiai tibetiečių pabėgo iš savo tėvynės, kai 1951 metais Kinija įvedė savo kariuomenę į šį Himalajų regioną, ir daugelis įsikūrė Indijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas Br.

Kęstas Br. portretas
Kodėl gyvename neramiais laikais? Priežasčių nedaug, bet jos turi vieną ir tą patį šaltinį: Saujelei turtingųjų naudinga galimybė bet kada, panorėjus, lengvai atleisti darbuotoją, bei pervesti ne tik gamybą bet ir paslaugas į šalis, kaip Kinija ir Vietnamas, kur rytietiškas despotizmas ir komunistinė santvarka užtikrina žemiausius pasaulyje atlyginimus, praktiškai vergovės sąlygas. Todėl mūsų atlyginimai Vakaruose nekyla, nors pelnai greitai auga. Tai pačiai saujelei turtingųjų naudingi nesibaigiantys karai dėl naftos ir kitų turtų. Tų karų rezultatas yra didžiuliai pabėgėlių iš karų zonos skaičiai. Todėl susirūpinusi išlikimu vidurinioji klasė Vakaruose pradeda riboti turtingųjų neoliberalų valdžią (ir vėl apie tave, Masiuli, ir vėl apie tave, miegok ramiai). Daugiau apie tai - guglinant žodžius: mokslas-studijos-ekonomika.

jau

jau portretas
ir dalai lama suprato, kad merkel kvankt...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių