D. Tuskas tapo Vadovų tarybos pirmininku, o F. Mogherini – užsienio politikos vadove

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungos (ES) lyderiai šeštadienį išsirinko Lenkijos premjerą Donaldą Tuską naujuoju Europos Vadovų Tarybos pirmininku, o Italijos užsienio reikalų ministrę Federicą Mogherini (Federiką Mogerini) bloko išorės politikos vadove, pranešė darbą baigiantis Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Hermanas Van Rompuy (Hermanas Van Rompėjus).

57 metų Lenkijos premjeras, kuris netvirtai kalba angliškai ir visai nemoka prancūzų kalbos, tapo pirmuoju Rytų Europos politiku, kuris užims tokį aukštą bloko postą.

„Saspensas baigėsi, naujoji ES lyderių komanda sukomplektuota“, - pareiškė darbą ES pirmininko poste baigiantis belgas H.Van Rompuy netrukus po to, kai buvo pranešta apie ilgai lauktus paskyrimus.

Jis pažymėjo, kad naujosios komandos laukia trys dideli iššūkiai: stagnuojanti Europos ekonomika, krizė Ukrainoje, kuri yra „didžiausia grėsmė žemyno saugumui nuo Šaltojo karo laikų“ ir Didžiosios Britanijos vieta ES.

„Atvykau į Briuselį iš šalies, kuri giliai tiki Europos reikšmingumu“, - pareiškė D.Tuskas per bendrą su H.Van Rompuy naujienų konferenciją, kurios metu pasitraukiantis lyderis savo įpėdiniui įteikė gėlių puokštę.

„Mano patirtis ministro pirmininko poste rodo, kad šiuodu iššūkius, vienas vertus, fiskalinę drausmę, o kita vertus, ekonominį augimą, - yra galima suderinti“, - pareiškė D.Tuskas per naujienų konferenciją.

Jis taip pat pažymėjo, kad ES ir jis pats asmeniškai imsis spręsti tas ES problemas, dėl kurių susirūpinimą reiškia Londonas. „Joks protingas žmogus negali įsivaizduoti ES be Jungtinės Karalystės“, - pridūrė jis.

D.Tuskas naująsias pareigas pradės eiti gruodžio 1 dieną, o F.Mogherini — ES diplomatijos vadovės postą perims mėnesiu anksčiau - lapkričio 1 dieną.

D.Tuskas, kurio kandidatūrą tvirtai rėmė Vokietijos kanclerė Angela Merkel, yra proeuropietiškas laisvosios rinkos šalininkas, prie šalies vyriausybės vairo stovėjęs nuo 2007 metų.

Į Lenkijos politiką atėjęs su antikomunistiniu „Solidarumo“ judėjimu jis yra žinomas kaip Kremliaus kritikas.

Akivaizdu, kad D.Tusko išrinkimas pasiųs žinią, jog ES neketina taikstytis su Maskva ir toliau tęs savo sankcijų politiką dėl jos vaidmens Ukrainos krizėje.

Lenkijos premjeras taip pat pirmininkaus eurą įsivedusioms šalims, nors pati Lenkija nėra euro zonos narė.

Tuo tarpu 41 metų centro kairės politikė F.Mogherini, kurią jos šalininkai liaupsina kaip naują jaunesnės Europos veidą, jau kurį laiką buvo favoritė pakeisti anglę Catherine Ashton (Ketrin Ešton), nors Italijos diplomatijos tarnybai ji vadovauja tik nuo vasario mėnesio.

Kai jos kandidatūra buvo pirmą kartą pateikta liepos mėnesį, Rytų Europos šalių ir Britanijos lyderiai blokavo F.Mogherini paskyrimą, teigdami, kad ji yra nepatyrusi ir pernelyg artima Maskvai.

Tačiau rūpestingas Italijos premjero Matteo Renzi (Matėjo Rencio) lobizmas nuo praėjusio mėnesio sušvelnino opoziciją, o Roma parėmė griežtesnes sankcijas Rusijai, nors ši yra viena svarbiausių Italijos prekybos partnerių.

„Žinau, kad laukia dideli iššūkiai, ypač šiais krizės laikais“, - sakė F.Mogherini per tą pačią spaudos konferenciją.

Prieš pat viršūnių susitikimą jos kandidatūrą į išorės vadovės postą parėmė ir ES centro kairės lyderiai, susirinkę į susitikimą Paryžiuje.

„Labai tikiuosi, kad ji bus šįvakar išrinkta“, - pareiškė Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as (Fransua Holandas), kuris neslėpė noro, kad tokį aukštą postą užimtų būtent socialistų atstovas iš Pietų Europos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tam ddd

tam ddd portretas
ne su lenkais kariausim, o pritarsim lenkams jų tarptautinės politikos linijai. apskritai, su lenkais santykiai nė kiek nepasikeis, nebent tomaševskis bandys savo georgijaus -kolorado juostelėmis pamosuoti, tuomet gaus į kaktą nuo saviškių, tas parsidavėlis.

ygogo

ygogo  portretas
Paziurekit i situs kvailus snukius Ir tai ES vadovai Ko is ju laukti?

ddd

ddd portretas
kaip dabar su lenkais draugausim.pries ka dabar nbosi kelsim
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių