D. Tuskas: kelios ES narės abejoja dėl „Brexit“ pereinamojo laikotarpio

  • Teksto dydis:

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas antradienį perspėjo, kad kai kurių Bendrijos šalių lyderiai nepasirengę pritarti „Brexit“ pereinamojo laikotarpio susitarimui vėliau šią savaitę Briuselyje vyksiančiame Europos Sąjungos viršūnių susitikime.

Po intensyvių derybų savaitgalį britų ir ES derybininkai pirmadienį susitarė dėl 21 mėnesį truksiančio pereinamojo laikotarpio, prasidėsiančio iškart po to, kai 2019-ųjų kovą Didžioji Britanija paliks Bendriją.

„Vakar mūsų derybininkai pasiekė sprendimą dėl (kai kurių) pasitraukimo susitarimo dalių. (Klausimas), ar visos 27 narės galės jam pritarti ES Taryboje, tebėra atviras“, – savo kvietime ES šalių lyderiams rašė D. Tuskas, buvęs Lenkijos ministras pirmininkas.

„Man dar reikia kelių valandų pasikonsultuoti su kai kuriomis labiausiai sunerimusiomis šalimis narėmis“, – teigė jis.

Jis neįvardijo šalių, kurias reikės įtikinti pritarti tam susitarimui.

Britanija ir ES taip pat susitarė dėl „atsarginio“ plano sprendžiant sudėtingą Airijos salą dalinsiančios sienos klausimą, praėjus vos kelioms savaitėms po britų ministrės pirmininkės Theresos May (Terezos Mei) pareiškimo, kad joks britų premjeras niekada nesutiks su tokia idėja.

„Kas dėl labiausiai ginčytinos problemos, Airijos (sienos), premjerė May užtikrino mane, jog ji pritaria, kad ant derybų stalo būtų visi variantai, dėl kurių susitarta gruodį“, – pabrėžė D. Tuskas.

ES vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier (Mišelis Barnjė) pirmadienį sakė, kad abi pusės žengė „ryžtingą žingsnį“ baigiant Britanijos pasitraukimo iš Bendrijos sutartį, o dėl to balandį veikiausiai bus galima pradėti derybas dėl būsimo prekybos susitarimo.

D. Tuskas taip pat žada aptarti prekybos „derybų strategiją“ su ES lyderiais, nurodė vienas aukšto rango Bendrijos pareigūnas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių