D. Tuskas: ignoruoti „Brexit“ pamokas – lemtinga klaida

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungos prezidentas Donaldas Tuskas antradienį perspėjo lyderius, kad jie negali nekreipti dėmesio į Britanijos apsisprendimo pasitraukti iš Bendrijos („Brexit“) pamokas ir kad būtina atsižvelgti į visuomenės susirūpinimą dėl migracijos, kai jie vėliau šią savaitę susitiks Bratislavoje.

Buvęs Lenkijos premjeras pridūrė, kad blokas privalo tapti mažiau „politkorektiškas“ ir apsaugoti europiečius, susirūpinusius dėl terorizmo, saugumo problemų ir globalizacijos – ypač po Britanijoje įvykusio referendumo už išstojimą iš ES.

„Būtų lemtinga klaida manyti, kad Jungtinės Karalystės referendumo neigiami rezultatai yra specifinė britų problema“, – D.Tuskas rašo kvietime 27 ES šalių lyderiams ateinantį penktadienį susirinkti Slovakijos sostinėje.

Britanija į šį susitikimą nekviečiama.

Kvietime, su kuriuo susipažino naujienų agentūra AFP, sakoma, kad ES per lėtai tvarkėsi su migracijos krize.

„Neturime daug atliekamo laiko. Bratislava turi tapti posūkio taškas pastangoms apsaugoti Sąjungos išorines sienas“, – sakoma Europos Vadovų Tarybos pirmininko laiške.

Šis penkių puslapių kvietimas buvo išsiuntinėtas lyderiams antradienį, likus parai iki Europos Komisijos pirmininko Jeano-Claude'o Junckerio (Žano Klodo Junkerio) metinio pranešimo Europos Parlamente Strasbūre.

D.Tuskas pažymėjo, kad Bratislavoje susitiksiantys ES lyderiai turi nustatyti Bendrijos ateities be Britanijos gaires ir nedelsiant imtis veiksmų Europos sienoms apsaugoti migracijos krizės akivaizdoje.

„Pernelyg dažnai jie (Europos piliečiai) girdėdavo politkorektiškus pareiškimus, kad Europa negali tapti tvirtovė, kad ji privalo likti atvira“, – perspėjo jis.

D.Tuskas pridūrė, kad visoms kitoms ES šalims būtina pasimokyti iš „Brexit“ – ypač iš Britanijos žmonių susirūpinimo dėl masinės imigracijos.

Pasak jo, Britanijos pasitraukimo šalininkų stovykla prieš birželio 23-ąją vykusį referendumą naudojo „klaidingus argumentus“, bet „taip pat tiesa, kad balsavimas už „Brexit“ yra beviltiškas mėginimas atsakyti į klausimus, kasdien sau užduodamus milijonų europiečių“.

„Klausimus apie piliečių ir jų teritorijos saugumo garantijas; klausimus apie jų interesų, kultūros paveldo ir gyvenimo būdo apsaugą“, – rašo D.Tuskas.

„Visus šiuos klausimus būtume turėję spręsti, net jeigu Jungtinė Karalystė būtų nubalsavusi pasilikti“, – pabrėžė jis.

D.Tuskas, ką tik baigęs kelionę po Europos sostines ir išklausęs kai kurių Bendrijos lyderių nuomonių, aiškino, kad ES turi siekti užtikrinti tiek saugumą, tiek klestėjimą, bet tai nereiškia, kad Briuseliui reikia suteikti daugiau galių.

„Mano pokalbiai su jumis aiškiai rodo ... kad šis receptas nėra trokštamas“, – pripažino jis.

Pastarasis komentaras gali būti suprastas kaip dūris J.-C.Junckeriui, mėgdavusiam pabrėžti, kad jis vadovauja „politinei“ Komisijai, o ne biurokratiniam aparatui, kaip ji tradiciškai įsivaizduojama – ir dėl to sulaukusiam griežtis kritikos, kad jis nepakankamai nuveikė, siekiant išvengti „Brexit“.


Šiame straipsnyje: ESBrexitDonaldas Tuskas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Lina

Lina portretas
Ačiū Dievui, kad ES nukvakusių vadovų viršūnėlėjė vietos atsirado tokiam politikui kaip Donaldas Tuskas.

Jonas

Jonas portretas
Jis yra laukiamas Lenkijoje ?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių