D. Trumpui – kritika dėl nerūpestingumo svarstant saugumo reikalus

  • Teksto dydis:

Nuotraukos socialiniuose tinkluose, kuriose įamžinta, kaip Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ir Shinzo Abe (Šindzo Abė) viešame valgomajame konsultuojasi su savo patarėjais po Šiaurės Korėjos įvykdyto balistinės raketos bandymo pirmadienį iškėlė klausimų, kaip naujojo prezidento administracija elgiasi su jautria informacija.

Tokie pasitarimai paprastai vyksta už uždarų durų ir būna slapti. Tačiau šįkart šeštadienį vykusį D.Trumpo ir Japonijos premjero pasitarimą su patarėjais iš arti nufotografavo Palm Biče Floridoje esančio ištaigingo D.Trumpo klubo „Mar-a-Lago“ narys.

„Facebook“ vartotojas Richardas DeAgazio (Ričardas DiAgacijas) socialiniame tinkle paskelbė nuotraukas, kuriose matyti, kaip D.Trumpas tariasi su savo patarėjais ir Sh.Abe bei kalbasi telefonu.

Užrašas po viena iš nuotraukų, kurios vėliau buvo pašalintos, skelbė: „Prezidentas informuojamas apie raketų incidentą Šiaurės Korėjoje (susijusį) su Japonija, šalia sėdint ministrui pirmininkui.“

R.DeAgazio vėliau parašė: „Japonijos ministras pirmininkas Shinzo Abe tariasi su savo pareigūnais, o prezidentas kalbasi telefonu su Vašingtonu. Tada abu lyderiai pasitarė ir nuėjo į kitą kambarį dalyvauti skubiai sušauktoje spaudos konferencijoje. Oho… įvykių centras!!!“

Šiaurės Korėja sekmadienį įvykdė naują balistinės raketos bandymą, artėdama prie savo tikslo apjungus branduolinę bei raketų technologijas pasigaminti raketų, galinčių smogti branduoliniais užtaisais JAV žemyninei teritorijai.

Kai prezidentas yra išvykęs iš Baltųjų rūmų, svarbūs pasitarimai vyksta specialioje darbui su slapta informacija skirtoje patalpoje (Sensitive Compartmented Information Facility, SCIF).

Į šias patalpas paprastai neįleidžiami saugumo patikrinimo nepraėję ir specialaus leidimo neturintys asmenys. Taip pat į jas draudžiama įnešti įprastus skaitmeninius prietaisus, tokius kaip mobilieji telefonai.

Baltieji rūmai nurodė, kad D.Trumpui „prieš vakarienę“ informacija buvo pateikta tokiame kambaryje, o prie stalo nebuvo keičiamasi jokia jautria informacija.

„Toje nuotraukoje aplink jį (prezidentą) nėra nė vieno žmogaus, nepriklausiusio JAV ar Japonijos delegacijoms. Jie peržiūrinėjo logistiką prieš spaudos konferenciją“, – sakė Baltųjų rūmų atstovas spaudai Seanas Spiceris (Šonas Spaiseris).

„Vėliau prezidentui buvo dar kartą pateikta informacija saugioje aplinkoje – po vakarienės, prieš tai, kai jie išėjo pasisakyti“, – pabrėžė jis.

Tačiau demokratai neslėpė pykčio ir suskubo priminti D.Trumpui jo kritiką varžovei prezidento rinkimuose Hillary Clinton (Hilari Klinton), kad ji eidama valstybės sekretorės pareigas naudojosi privačiu elektroninio pašto serveriu.

„Negali būti jokio pateisinimo tam, kad buvo leista tarptautinei krizei plėtotis stebint grupelei užmiesčio klubo narių, lyg tai būtų koks vaidinimas per vakarienę“, – sakė Atstovų Rūmų demokratų mažumos lyderė Nancy Pelosi (Nensi Pelousi).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių