D. Trumpo vyriausybė keičia nelegalių imigrantų politiką

  • Teksto dydis:

JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracija ketvirtadienį pareiškė atšaukianti eksprezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) valdymo metais pasiūlytą politiką, kuria buvo siekiama leisti milijonams nelegalių imigrantų tėvų, susilaukusių atžalų Jungtinėse Valstijose, likti gyventi šalyje.

2014 metais pasiūlyta politika, vadinama Atidėtais veiksmais amerikiečių tėvų ir teisėtų nuolatinių gyventojų atžvilgiu (DAPA), siekta padėti vadinamųjų „svajotojų“ vaikų šeimoms kartu išvengti deportacijos grėsmės.

Visgi ji taip ir neįsigaliojo, nes 26 valstijos laimėjo bylą Teksaso federaliniame apygardos teisme, kuris nusprendė, kad ši tvarka turi būti užblokuota. JAV Aukščiausiasis Teismas pernai paliko galioti žemesnės instancijos teismo nuosprendį.

Tuometinio prezidento administracijos atsiųstame pranešime buvo sakoma, kad pagal tą politiką vyriausybė atidėtų bet kokius veiksmus, nukreiptus į teisinio statuso neturinčius nelegalius imigrantus, susilaukusius vaikų, kurie yra nuolatiniai JAV gyventojai. Dažniausiai tokių imigrantų vaikai būna gimę jau Jungtinėse Valstijose.

Remiantis kai kuriais skaičiavimais, DAPA būtų paveikusi apie keturis milijonus žmonių – JAV gimusių asmenų, šalyje gyvenusių 2010 metais ir anksčiau.

Tačiau Krašto saugumo departamentas pranešė atšaukiantis šią politiką, sulaukęs Teisingumo departamento pritarimo. Krašto saugumo sekretorius Johnas Kelly (Džonas Kelis) aiškino, kad toks žingsnis buvo atliktas, nes „nėra jokių patikimų tolesnių veiksmų užginčyti dabar galiojančią tvarką“.

Šis sprendimas buvo priimtas D. Trumpo administracijai įnirtingai kovojant su neteisėta imigracija. J. Kelly nepasakė, ar vyriausybė turi planų pakeisti DAPA kokia nors kita priemone, kuri leistų šeimoms, ištisus dešimtmečius gyvenančioms JAV, likti kartu ir nesibaiminti deportacijos.

Vis dėlto ketvirtadienį Krašto saugumo departamentas informavo, kad lieka galioti 2012-aisiais B. Obamos priimta politika DACA (Atidėti veiksmai atvykstančių vaikų atžvilgiu). Pagal ją į šalį nelegaliai vaikystėje atvykę asmenys gali likti JAV ir mokytis ar dirbti, kas dvejus metus atnaujindami savo leidimus.

Dėl šios programos į JAV nelegaliai atvykę 1-2 mln. jaunų žmonių galėjo tęsti mokslus šalyje ir juos baigti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Is Jav

Is Jav portretas
Straipsnis taip susuktas ir be tvarkos parasytas, kad nieko nesuprasi . Is Lietuvos visi talentai isvaziavo, liko tik tokie neissilavine "zurnalistai". Jokios sekos nei tvarkos...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių