D. Trumpo priemonės sulėtins pasaulio ekonomikos augimą?

  • Teksto dydis:

Europos Centrinio Banko (ECB) viceprezidentas Vitoras Constancio (Vitoras Konstancas) pirmadienį perspėjo, kad išrinktojo JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) žadamos protekcionistinės priemonės gali sulėtinti pasaulio ekonomikos augimą.

Pasaulio ekonomika šiuo metu susiduria su „nenormaliu neapibrėžtumo lygiu“, Frankfurte vykusios vienos konferencijos metu sakė V. Constancio, pridūręs, kad pirminė teigiama finansinių rinkų reakcija į šoką sukėlusią D. Trumpo pergalę gali greitai pasibaigti.

„Rinkų nuomonė, kad Jungtinės Valstijos įžengia į naują išplėstinės biudžetinės politikos fazė sukėlė optimizmą, – sakė jis. – Kol kas šie įvykiai rodo, kad JAV ekonomika augs.

Tačiau jis perspėjo, kad „pirmiau Amerika“ politikos kontekste likusiam pasauliui „realus neigiamas poveikis“ gali pasireikšti vėliau.

D. Trumpas praėjusią savaitę buvo išrinktas JAV prezidentu, žadėdamas imtis protekcionistinių priemonių, nutraukti tarptautines prekybos sutartis ir kritikuodamas verslo sprendimus darbo vietas ir gamyklas perkelti į užsienio šalis.

V. Constancio sako, kad augantis protekcionizmas Jungtinėse Valstijose galėtų sumažinti importo paklausą ir taip pakenkti eksportuojančioms šalims.

„Jau ir taip mažėjančios pasaulinės prekybos apimtys gali dar labiau sumažėti, o tai pakenks atviroms ekonomikoms, priklausomoms nuo eksporto“, – sakė V. Constancio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių