D. Trumpo paskyrimas respublikonų kandidatu – vis labiau įtikinamas

  • Teksto dydis:

Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) galimybės tapti Respublikonų partijos kandidatu į JAV prezidento postą, daugeliui atrodžiusios neįsivaizduojamos prieš prasidedant pirminių rinkimų sezonui, atrodo vis labiau įtikinamos, ketvirtadienį pripažino politikos ekspertai.

 

Ar šiam milijardieriui verslo magnatui iš tikrųjų gali pavykti užsitikrinti 1 237 delegatų palaikymą ir išvengti chaotiško ginčijamojo partijos suvažiavimo?

Dabar tai nebeatrodo neįmanoma misija, bet jam dar reikia labai pasistengti, kad taptų respublikonu, kuris lapkritį mes iššūkį numanomai demokratų kandidatei Hillary Clinton (Hilari Klinton).

Gegužės 3-ąją vyksiantis balsavimas Indianoje, kurios visi delegatai turi palaikyti daugiausiai balsų surinkusį pretendentą, bus itin svarbus. Na, o birželio 7-ąją, paskutinę respublikonų pirminių rinkimų kampanijos dieną, vyksiantis balsavimas Kalifornijoje, kuri yra didžiausia šalies valstija, bus lemiamas.

„Jeigu laimėsime Indianoje – viskas bus baigta“, – savimi pasitikintis 69 metų D.Trumpas, ketvirtadienį pareiškė per kampanijos renginį Evansvilyje.

Kai garsenybė milijardierius sutriuškino savo varžovus visose penkiose valstijose, kuriose pirminiai rinkimai vyko šį antradienį, D.Trumpo paskyrimas partijos kandidatu pradėjo rodytis vis labiau įtikinamas.

„Optimistiškai vertinu Trumpo galimybes, kaip ir bet kuriuo šio rinkimų ciklo momentu“, – rašo politiniame tinklaraštyje „FiveThirtyEight“ įtakingas statistikos ekspertas ir rinkimų analitikas Nate'as Silveris (Neitas Silveris).

Pastaruoju metu Jungtinėse Valstijose buvo įtemptai diskutuojama dėl klausimo, ar D.Trumpui gali pavykti užsitikrinti balsų daugumą tarp 2 472 delegatų, kurie rinks Respublikonų partijos kandidatą per suvažiavimą, birželį vyksiantį Klivlando mieste Ohajo valstijoje.

Jeigu jį palaikytų bent 1 237 delegatai, D.Trumpo išrinkimas kandidatu būtų garantuotas, nes delegatai, paskirstyti per pirminius rinkimus atskirose valstijose, pirmajame balsavimo rate įpareigoti balsuoti už savo pretendentą.

D.Trumpas pripažino, kad sutelks energiją į pastangas laimėti per pirmąjį balsavimą partijos suvažiavime. „Mums nėra tikslas antrasis, trečiasis, ketvirtasis ir penktasis“, – jis sakė sekmadienį.

Ir, ko gero, ne veltui.

D.Trumpo pagrindinis varžovas, ultrakonservatyvių pažiūrų Teksaso senatorius Tedas Cruzas (Tedas Krusas), pasistengė užbėgti už akių milijardieriui ir ragino delegatus suvažiavime palaikyti jį, jeigu nugalėtojas nepaaiškės per pirmąjį balsavimą.

T.Cruzas ir trečias pretendentas, Ohajo gubernatorius Johnas Kasichas (Džonas Keisikas), susitarė neleisti D.Trumpui užsitikrinti jį palaikančių delegatų daugumos, pasidalydami valstijas, kuriose vyks tolesni balsavimai. Pagal šį sandėrį J.Kasichas nerengs susitikimų su rinkėjais Indianoje, o T.Cruzas neagituos už jį balsuoti Oregone ir Naujojoje Meksikoje.

Jeigu nei vienam pretendentui nepavyktų surinkti 1 237 delegatų, T.Cruzas ir J.Kasichas viliasi nugvelbti pergalę iš D.Trumpo Klivlande.

Tačiau D.Trumpas dėl šių varžovų manevrų nepraranda ūpo.

„Manau, mes gausim tuos 1 237“, – sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kas

kas portretas
bus kai sali valdys bagotas bet id.......s tai paranku salims nekenciancioms jav nes prota uzvaldo pinigai....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių