D. Trumpo laukia sunkus administracijos formavimo procesas

  • Teksto dydis:

Stulbinamą pergalę JAV prezidento rinkimuose iškovojusiam Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) prasideda tikrųjų išbandymų metas.

Išrinktasis prezidentas respublikonas iki rinkimų praktiškai neskyrė dėmesio pasirengimui perimti valdžią. Trečiadienį, likus 72 dienoms iki inauguracijos, D.Trumpas ir jo artimiausi patarėjai suskubo imtis sunkaus darbo formuoti kabinetą ir atrinkti šimtus kandidatų į aukštas pareigas svarbiausiuose departamentuose – Valstybės, Gynybos, Krašto saugumo, Prekybos ir Iždo.

Daugelio šių kandidatų laukia įvairios saugumo patikrinimo procedūros, o kai kurių paskyrimui turės pritarti Senatas.

„Jų laukia ilgas kelias“, – sakė ne pelno organizacijos „Partnership for Public Service“ vadovas Maxas Stieris (Maksas Stajeris).

Ši organizacija nuo vasaros padėjo abiejų kandidatų rinkimų štabams planuoti pasirengimą perimti valdžią.

„Labai svarbu iškart turėti tinkamų žmonių ir kad jie būtų pasirengę“, – pabrėžė M.Stieras ir pridūrė, kad pereinamuoju laikotarpiu šalis yra „labiausiai pažeidžiama“. 

D.Trumpo artimiausių patarėjų komanda jau pradėjo nuodugnų pasirengimą valdžios perėmimui. Šiai grupei, be kitų įtakingų veikėjų, priklauso vadovauti procesui paskirtas Naujojo Džersio gubernatorius Chrisas Christie (Krisas Kristis), Respublikonų nacionalinio komiteto pirmininkas Reince'as Priebusas (Reinsas Pribusas), išrinktasis viceprezidentas Mike’as Pence’as (Maikas Pensas) ir D.Trumpo dukters Ivankos Trump (Ivankos Tramp) vyras Jaredas Kushneris (Džaredas Kušneris).

Ši komanda dabar daugiausiai dėmesio skiria pastangoms rasti tinkamus kandidatus į svarbiausius nacionalinio saugumo postus, sakė šaltiniai, susipažinę su vykstančiomis diskusijomis.

„Visa tai turi vykti gana uždarame rate, kol išrinktasis prezidentas bus pasirengęs pristatyti pasirinktus pareigūnus“, – sakė Billas Hagerty (Bilas Hagertis), kuriam D.Trumpo komandoje pavesta vadovauti prezidento skiriamų pareigūnų parinkimo ir tvirtinimo procesui.

Jis atsisakė įvardyti, kada galima būtų tikėtis sužinoti apie pirmuosius paskyrimus D.Trumpo administracijoje. Administracijos vadovas tradiciškai paskiriamas per kelias pirmąsias savaites po rinkimų.

Turėdamas omenyje D.Trumpo patirtį versle, B.Haggerty sakė, kad administracijų pasikeitimas, „kai pagalvoji, iš esmės yra 2 trln. JAV dolerių perėmimas“.

Nedidelė D.Trumpo patarėjų grupė nuo rugpjūčio rengė susitikimus, kuriuose svarstė prioritetus įstatymų leidybos srityje ir pasirengimą valdžios perėmimui. Nors Ch.Christie kiekvieną savaitę pateikdavo D.Trumpui informaciją apie šiuos pasitarimus, rinkimų kampanijos štabas ir pasirengimo valdžios perėmimui grupė dirbo kaip du nedaug bendra turintys subjektai ir netgi skirtinguose miestuose: rinkimų štabas – Niujorke, o valdžios perėmimo grupė – Vašingtone.

Naujienų agentūros „The Associated Press“ (AP) gautas dokumentas su valdžios perėmimo grupės organizacine struktūra patvirtina, kad formuojant D.Trumpo administraciją, svarbų vaidmenį atlieka kai kuries žinomi veikėjai.

Už planavimą nacionalinio saugumo srityje atsakingas buvęs Atstovų Rūmų narys iš Mičigano Mike’as Rogersas (Maikas Rodžersas), anksčiau dirbęs Federaliniame tyrimų biure (FTB), o už gynybos planavimą – į atsargą išėjęs kariškis Josephas „Keithas“ Kelloggas (Džozefas Kitas Kelogas).

Už vidaus politikos sritį D.Trumpo valdžios perėmimo komandoje atsakingas Kenas Blackwellas (Kenas Blekvelas) – buvęs Sinsinačio meras ir Ohajo valstijos sekretorius.

D.Trumpo atstovas spaudai neatsakė į AP klausimus apie šią pasirengimo grupę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rega

Rega portretas
Pasaulis,pasirodo,pamėgo valdžią sudaryti iš cirkininkų.Tam pradžią tikriausiai davė Valinskas su savo valinskininkais.Jie,matyt,patiko ir Amerikai.Įdomu,kaip jiems ten seksis?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių