D. Trumpas žada „prievartinį“ atsaką po atakos Sirijoje

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) antradienį ketina apsispręsti dėl galimo karinės jėgos panaudojimo prieš Sirijos režimą, pažadėjęs „prievartinį“ atsaką į naujausią numanomą cheminę ataką per šią šalį krečiantį kruviną pilietinį karą, nors Damasko sąjungininkė Sirija griežtai perspėjo nežengti tokio žingsnio.

Jungtinės Valstijos, palaikomos Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos, sakė esančios pasiruošusios veikti su Jungtinių Tautų mandatu arba be jo.

Tuo metu JT Saugumo Taryba jau antradienį turėtų balsuoti dėl JAV ir Rusijos atskirai parengtų pasiūlymų, kaip turėtų būti tiriamos numanomos cheminės atakos Sirijoje.

D. Trumpas pirmadienį tarėsi su savo kabineto nariais, o vėliau dalyvavo vakarienėje su kariuomenės vadais. Prezidentas žurnalistams sakė, kad „turime daug karinių priemonių, ir jums gana greitai pranešime... galbūt po įvykio.“

Vašingtonas ir Maskva išdėstė labai skirtingas pozicijas per audringą nepaprastąjį JT Saugumo Tarybos posėdį. Rusijos ambasadorius Vasilijus Nebenzia perspėjo, kad JAV karinių veiksmų tikimybė yra „labai, labai pavojinga“.

V. Nebenzia atmetė JAV raginimą tarptautinei organizacijai suformuoti tyrėjų grupę ir nustatyti, kas kaltas dėl, anot gelbėtojų, „atakos nuodingomis chloro dujomis“, šeštadienio vakarą įvykdytos Dumos anklave netoli Damasko.

Tačiau JAV ambasadorė Nikki Haley (Niki Heili) sakė, kad „pasaulis privalo pamatyti įvykdytą teisingumą“.

„Istorija tai užfiksuos kaip momentą, kai Saugumo Taryba įvykdė savo pareigą arba kai pademonstravo savo visišką nesugebėjimą apsaugoti Sirijos žmones“, – pareiškė N. Haley.

Diplomatai sakė, kad Jungtinės Valstijos spaudžia antradienį balsuoti dėl Vašingtono parengto rezoliucijos projekto, numatančio, jog turi būti įkurta cheminių atakų Sirijoje tyrimo komisija, bet Rusija šį pasiūlymą gali blokuoti.

D. Trumpas pasmerkė „šiurpią ataką“ ir pažadėjo „prievartinį“ atsaką.

„Sprendimą priimsime šį vakarą arba labai greitai po to“, – jis sakė žurnalistams.

Gelbėtojai ir medikai Dumoje sakė, kad daugiau kaip 40 žmonių mirė po įtariamos nuodingųjų dujų atakos prieš paskutinė sukilėlių kontroliuojamą teritoriją buvusioje opozicijos tvirtovėje Rytų Gutoje.

Ši teritorija kelias pastarąsias savaites buvo intensyviai bombarduojama režimo pajėgų, o lankymasis joje smarkiai ribojamas, todėl naujienų agentūrai AFP nepavyko nepriklausomai patikrinti pranešimų apie numanomą cheminę ataką.

Praeitų metų balandį D. Trumpas nurodė smogti sparnuotosiomis raketomis vienai Sirijos oro pajėgų bazei, iš kurios anksčiau buvo surengta cheminė ataka, JT stebėtojų vėliau susieta su Sirijos prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) režimu.

„Labai pavojinga“

Po šio baudžiamojo smūgio Jungtinių Valstijų pajėgos nebuvo labiau įtrauktos į Sirijos pilietinį karą. Raketų ataka taip pat neatgrasė Sirijos vyriausybės ir ją remiančios Rusijos ir Irano nuo tolesnių kampanijų prieš sukilėlių grupes.

Be to, bet kokie nauji kariniai veiksniai gali išprovokuoti atvirą konfliktą su Rusija. Maskva, kaip ir Teheranas, yra dislokavusi Sirijoje savo pajėgas, padedančias B. al Assado režimui.

V. Nebenzia, atkartodamas anksčiau Kremliaus išsakytus perspėjimus, sakė: „Sprendžiat pagal tai, ką dabar girdime, bijau, kad žvelgiame į karinį variantą, ir tai yra labai, labai pavojinga.“

Anksčiau D. Trumpas, paklaustas, ar Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui tenka kokia nors atsakomybė už naujausią ataką, pareiškė: „Visi sumokės kainą. Jis sumokės. Visi sumokės.“

Vašingtono pagrindiniai sąjungininkai Europoje palaikė pranešimus, rodančius B. al Assado režimo kaltę.

D. Trumpas antrąkart per pastarąsias dvi dienas pasikalbėjo telefonu su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu (Emanueliu Makronu) dėl numanomų atakų Sirijoje. Jiedu išreiškė „troškmą, kad tarptautinė bendruomenė pateiktų griežtą atsaką dėl šių naujų cheminio ginklo draudimo pažeidimų“, pranešė Eliziejaus rūmai.

Londonas nurodė, kad Britanijos užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) pasikalbėjo su JAV valstybės sekretoriaus pareigas einančiu Johnu J. Sullivanu (Džonu Dž. Salivanu). Jiedu sutarė, kad „šiai atakai būdingi visų ankstesnių Assado režimo įvykdytų atakų cheminiais ginklais požymiai“.

Pradėtas tyrimas

Cheminio ginklo uždraudimo organizacija (OPCW) nurodė, tirianti pareiškimus apie įtariamą cheminę ataką Dumoje, bet kol kas atlikta tik „preliminari analizė“.

Sirijos režimas nuo vasario 18-osios vykdė puolimą prieš Rytų Gutą. Per šią operaciją žuvo daugiau kaip 1,7 tūkst. civilių, o sukilėliai buvo išstumti iš 95 proc. teritorijos, išskyrus paskutinę tvirtovę – Dumą.

Atsikovojusi didžiąją dalį Rytų Gutos, Sirija ir Rusija praeitą mėnesį susitarė su sukilėliais dėl dviejų jų pasitraukimo etapų. Per juos evakavosi 46 tūkst. kovotojų ir civilių.

Po įtemtų derybų, režimui tęsiant bombardavimus, valstybinė žiniasklaida sekmadienį paskelbė, kad buvo susitarta, jog grupuotės „Jaish al Islam“ kovotojai per 48 valandas paliks Dumą ir paleis įkaitus.

Grupė „Jaish al Islam“ laikytų belaisvių naktį iš pirmadienio į antradienį buvo atvežti į Damaską, nurodė valstybinė naujienų agentūra SANA.

Per lygiagrečiai vykdomą operaciją 65 autobusai, vežantys kovotojus ir civilius, išvyko iš Gutos priemiesčių į Sirijos šiaurės vakarus, nurodė padėtį šalyje stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

Sirijos pajėgos stiprina pozicijas

Sirijos vyriausybinėms pajėgoms ir jas remiančių grupuočių kovotojams padidintas parengties laipsnis, nes nuogąstaujama, kad JAV gali smogti Sirijai, praneša Vakarų žiniasklaida, remdamasi Sirijos opozicijai artimais liudininkais.

Kariškiai imasi papildomų atsargumo priemonių, susijusių su karinių bazių saugumu, ir stiprina savo pozicijas, pranešė liudininkai.

Viena aktyvistų organizacija skelbia, kad Irano kariškiai ir judėjimas „Hizbollah“ evakavo savo pozicijas Abu Kamalio rajone Irako pasienyje.

Anksčiau televizija „CNN Turk“ pranešė, kad JAV eskadrinis minininkas „Donald Cook“, apginkluotas sparnuotosiomis raketomis „Tomahawk“ ir priešraketinės gynybos sistema „Aegis“, per maždaug 100 km priplaukė prie Sirijos Tartuso miesto, kur yra Rusijos karinio laivyno aprūpinimo bazė.

Vakarų žiniasklaidos duomenimis, artimiausiu metu prie „Donald Cook“ prisidės raketinis eskadrinis minininkas „Porter“.

Kaip rodo Vakarų aviacijos surinkti žvalgymo duomenys, Rusija į Sirijos Hmeimimo oro pajėgų bazę nusiuntė du patrulinius priešlaivinius lėktuvus  Il-38, be to, prie Sirijos krantų skraido rusų lėktuvas А-50 su oro kontrolės ir įspėjimo sistema, dislokuotas Hmeimimo bazėje.

Kremlius: JAV atsisako susitaikyti su tikrove

Kremlius antradienį apkaltino Vašingtoną atsisakant susitaikyti su tikrove dėl įtariamos cheminės atakos Sirijos sukilėlių  kontroliuojamame mieste, kurios įrodymų, pasak Maskvos, nėra.

„Matote nekonstruktyvią poziciją, kurią užėmė kai kurios šalys, įskaitant JAV. Jos a priori atsisako susitaikyti su tikrove“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Jis pažymėjo, kad „nė viena iš jų nekalba apie nešališko tyrimo būtinybę“, ir sakė, kad tai apriboja Rusijos diplomatines galimybes, bet ji tęs „aktyvų darbą diplomatiniame fronte“.

D. Peskovas kalbėjo JAV prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) pirmadienį pažadėjus „prievartinį“ atsaką į naujausią numanomą cheminę ataką ir užsiminus, kad labai greitai bus priimtas sprendimas dėl karinių veiksmų.

Kremliaus atstovas sakė, kad kol kas nėra susitarimo dėl siūlomo D. Trumpo ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino susitikimo datos.

Rusijos ambasadorius JT pirmadienį perspėjo, kad karinės jėgos panaudojimas prieš Siriją gali turėti „rimtų atgarsių“.

Rusijos gynybos ministerija filmuotą medžiagą apie cheminės atakos aukas pavadino „dar viena klastote“. Maskvos praktika yra sakyti, kad sukilėliai rengia atakas norėdami diskredituoti prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) režimą, kurį karinėmis priemonėmis remia Rusija.

Gynybos ministerija paskelbė, kad jos specialistai aplankė ligonines Dumoje, bet nerado jokių cheminės atakos įrodymų.

Užsienio reikalų viceministras Michailas Bogdanovas antradienį sakė, kad „ieškant preteksto karinės jėgos panaudojimui naudojamos klastotės ir išgalvotos istorijos“. Viceministrą citavo naujienų agentūra „RIA Novosti“.

„Mes tai laikome visiškai nepriimtinu ir itin pavojingu (dalyku)", – sakė M. Bogdanovas.

Prancūzija žada atsaką

Prancūzija imsis atsakomųjų priemonių, jeigu bus įrodyta, kad Sirijos prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) režimas yra atsakingas už neseniai įvykdytą numanomą cheminę ataką sukilėlių kontroliuojamame anklave netoli Damasko, antradienį pranešė vyriausybės atstovas Benjaminas Griveaux (Benžamenas Grivo).

„Jeigu buvo peržengta raudona linija, bus atsakas“, – sakė jis radijui „Europe 1“.

B. Griveaux pridūrė, kad žvalgybinė informacija, kuria pasidalijo prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) ir JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), „teoriškai patvirtina cheminių ginklų panaudojimą“.

Pirmadienį vakare abu lyderiai telefonu vėl aptarė naujausią įtariamą cheminę ataką Sirijos pilietiniame kare, šeštadienį įvykdytą Dumos mieste netoli Damasko.

Sirijos režimo sąjungininkai yra „itin atsakingi“ už savaitgalį įvykusią įtariamą cheminę ataką, sukėlusią tarptautinės bendruomenės pasipiktinimą, antradienį sakė Prancūzijos premjeras Edouard'as Philippe'as (Eduaras Filipas).

„Šių ginklų panaudojimas nėra neutralus, jis liudija apie kai kurias režimo savybes. O mūsų reakcija į šių ginklų panaudojimą liudys, kokie iš tikrųjų esame mes“, – Prancūzijos parlamente sakė E. Philippe'as.

„Režimo šalininkai yra itin atsakingi už šias žudynes“, – pareiškė premjeras, kalbėdamas apie šeštadienį Sirijos sukilėlių kontroliuojamame Dumos mieste galimai įvykdytą nuodingų dujų ataką.

Izraelis: tai nusikaltimas žmoniškumui

Izraelis pirmadienį dėl įtariamos cheminės atakos Sirijos sukilėlių kontroliuojamame mieste apkaltino Damaską „nusikaltimais žmoniškumui“ ir sakė, kad atsakingas yra prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) režimas.

„Izraelis griežtai smerkia smūgį (panaudojant) cheminius ginklus, kurį Sirija įvykdė balandžio 7 dieną, vieni metai po režimo įvykdyto masinio žudymo Chan Šeichūne“, – sakoma Užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

„Sirijos režimas toliau vykdo nusikaltimus žmoniškumui, naudodamas šiuos neteisėtus ginklus“, – sakoma pareiškime.

Ministerija pridūrė, kad ataka pratęsia „ilgą panašių atakų panaudojant cheminius ginklus virtinę“ ir kad režimas tokias atakas vykdo nepaisydamas B. al Assado įsipareigojimo atsisakyti šių ginklų.

„Ataka aiškiai parodo, kad Sirija tebeturi mirtinų cheminių ginklų pajėgumų ir net gamina naujus, – teigiama pareiškime. – Tai darydama Sirija šiurkščiai pažeidžia savo įsipareigojimus ir tarptautinės bendrijos sprendimus šiuo klausimu.“

Tvyrant įtampai dėl minimos įtariamos cheminės atakos, atskirai Sirija ir Rusija pirmadienį apkaltino Izraelį dėl aukų pareikalavusių raketinių smūgių vienai Sirijos režimo oro pajėgų bazei.

Izraelis šiuos įtarimus atsisakė komentuoti.

Žydų valstybė vengė tiesiogiai dalyvauti Sirijos pilietiniame kare, bet pripažįsta, kad įvykdė dešimtis antskrydžių Sirijoje, norėdama sustabdyti, kaip teigia, modernių ginklų tiekimą savo priešininkei, B. al Assado režimą remiančiai Libano šiitų grupuotei „Hizbollah“.

Izraelis taip pat ne kartą perspėjo, kad neleis savo nesutaikomo priešininko Irano pajėgoms įsitvirtinti kaimyninėje Sirijoje.

Perspėja nesiimti karinių veiksmų

Kinija antradienį perspėjo nesiimti karinių veiksmų Sirijoje, JAV prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) pažadėjus „prievartinį“ atsaką į naujausią numanomą cheminę ataką pilietinio karo draskomoje šalyje.

Antradienį per eilinę trumpą spaudos konferenciją Pekine Užsienio reikalų ministerijos atstovas Geng Shuangas (Geng Šuangas) sakė, kad jo šalis „nepritaria savavališkam jėgos naudojimui ar grasinimams (panaudoti) jėgą“.

Kol nebus atliktas „išsamus, nešališkas ir objektyvus tyrimas“, jokia šalis neturėtų „iš anksto nuspręsti rezultatų ir bet kaip daryti išvadų“, sakė atstovas.

„Karinės priemonės mūsų niekur nenuves“, – pabrėžė jis.

Kinija yra priklausoma nuo naftos tiekimo iš Artimųjų Rytų, bet ilgą laiką nesistengė kištis į šio regiono ginčus ir tik neseniai pradėjo plėsti savo vaidmenį, be kita ko, priėmė Sirijos vyriausybės ir opozicijos aukšto rango delegacijas.

Pekinas nuolat sako, kad šiai krizei reikia „politinio sprendimo“, bet daug kartų vetavo JT Saugumo Tarybos priemones, kuriomis siekta spręsti konfliktą. Tarp tų priemonių buvo ir karo nusikaltimų Sirijoje tyrimas.

Prašo leisti ištirti ataką

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius antradienį paragino leisti tarptautiniams tyrėjams netrukdomiems ištirti numanomą cheminę ataką, įvykdytą praėjusį savaitgalį Sirijoje.

„Bet koks patvirtintas bet kurios konflikto šalies bet kokiomis aplinkybėmis (įvykdytas) cheminių ginklų panaudojimas yra siaubingas ir aiškus tarptautinės teisės pažeidimas“, – sakoma JT generalinio sekretoriaus Antonio Guterreso (Antoniju Guterišo) pranešime.

„Naujausių kaltinimų rimtumas reikalauja išsamaus tyrimo panaudojant nešališką, nepriklausomą ir profesionalią specialistų (kompetenciją)“, – sakė jis.

A. Guterresas dar kartą išreiškė visišką paramą Cheminio ginklo uždraudimo organizacijai (OPCW) ir jos faktų nustatymo misijai, kuriai „turėtų būti suteikta pilna prieiga be jokių apribojimų ar kliūčių vykdyti savo veiklą“.

Sirija kviečia JT ekspertus

Sirijos vyriausybė pakvietė Jungtinių Tautų (JT) cheminių ginklų priežiūros institucijos ekspertus atvykti į sukilėlių kontroliuojamą Dumos miestą, kuriame, kaip pranešama, šį savaitgalį per įtariamą nuodingų dujų ataką žuvo dešimtys žmonių, pranešė valstybinė žiniasklaida.

Remiantis valstybinės naujienų agentūros SANA pranešimu, Sirijos užsienio reikalų ministerija „išsiuntė oficialų kvietimą Cheminio ginklo uždraudimo organizacijai (OPCW), kad ji pasiųstų (ekspertų) komandą į faktų nustatymo misiją Dumoje ir ištirtų įtarimus dėl numanomo cheminio ginklo panaudojimo joje“.

Kvietime sakoma, kad Sirija yra pasiruošusi „suteikti visą būtiną pagalbą šiai misijai“.

OPCW faktų nustatymo misija Sirijai buvo įkurta 2014 metų balandį, siekiant patvirtinti arba paneigti cheminių ginklų panaudojimo faktą, tačiau ši misija neturi mandato nustatinėti, kas yra atsakingas už jų panaudojimą.

Sirijos laiškas buvo gautas kelios valandos prieš JT Saugumo Tarybos posėdį dėl Rusijos ir JAV pateiktų konkuruojančių pasiūlymų dėl atsako į numanomą cheminio ginklo panaudojimą.

Maskva pasiūlys JT rezoliuciją

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas antradienį pareiškė, kad Maskva pateiks Jungtinių Tautų rezoliucijos projektą dėl numanomų cheminių atakų Sirijoje ištyrimo, Rusijai kiek anksčiau atmetus panašų Jungtinių Valstijų pasiūlymą.

Konkuruojantys Maskvos ir Vašingtono pasiūlymai gali sukelti JT Saugumo Taryboje prieštaringų reakcijų, todėl abu rezoliucijų projektai galiausiai gali būti vetuoti.

S. Lavrovas sakė, kad Rusijos projekte, kuris antradienį bus pristatytas JT Saugumo Tarybai, bus siūlomas „skaidrus ir atviras“ tyrimas, į kurį bus įtraukta Cheminio ginklo uždraudimo organizacija (OPCW).

Rusijos remiamo Sirijos režimo pajėgos užtikrintų OPCW ekspertų saugumą, jei jie norėtų atvykti į incidento vietą, pridūrė S. Lavrovas. Jis kritikavo ankstesnius tyrimus, kurie buvo vykdomi nuotoliniu būdu.

Vieną Maskvos pasiūlymą šių metų pradžioje Vakarai atmetė argumentuodami, kad jis suteiktų Sirijos vyriausybei galimybę kontroliuoti tyrimus, vykdomus jos teritorijoje.

„Jei tie, kurie, siekdami rusofobiškų tikslų, naudoja antirusiškus argumentus, prisidengę saugumo stokos pretekstu neleis atvykti ekspertams, tai bus verdiktas apie jų tikruosius planus ir parodys, kad jie nėra suinteresuoti išsiaiškinti tiesą“, – tvirtino S. Lavrovas.


Šiame straipsnyje: Donaldas TrumpasSirijaJAV

NAUJAUSI KOMENTARAI

to

to  portretas
vabalas kokie čia degenerato svaičiojimai,net neaišku ką čia prisuokęs

šiaip

šiaip portretas
pradėjau skaityti straipsnį,po tokių pasakymų -Damasko sąjungininkė Sirija-keistai atrodo,o ką Damaskas kokia tai valstybė,jau ne Sirijos sostinė?Toliau dar gražiau-Sirijos režimas,teroristai tapo jau sukilėliais,o apie chemijos atakų tyrimą,iš vis nereikia meluoti,kad neleis tirti,jau pasiūlyta iš Sirijos pusės kad tarptautinė organizacija tirtų dėl chemijos atakos,pasiūlyta bet kada atvykti,šiaip mačiau filmuotą medžiagą,,vaikus prausia vandeniu,patys net apsauginių priemonių neturi,ligoninėse nėi vieno nukentėjusio nuo dujų

...

... portretas
Žinant kad LYGIAI tokiu pačiu išgalvotu pretekstu buvo sunaikintas Irakas, nedera dabar tais amerikontais tikėt. (na, tikėtina kad dabar patys ką pametėja... :S)
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių