D. Trumpas toliau puola žiniasklaidą: išvadino amerikiečių priešu

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) penktadienį dar smarkiau užsipuolė žiniasklaidos priemones, pavadindamas jas „Amerikos žmonių priešu“.

„IŠGALVOTŲ NAUJIENŲ (angl. fake news) žiniasklaida (nevykę @nytimes, @NBCNews, @ABC, @CBS, @CNN) nėra mano priešas, tai – Amerikos žmonių priešas,“ – parašė jis socialiniame tinkle „Twitter“ netrukus po atvykimo į savo vilą Floridoje, kurioje praleidžia jau trečią savaitgalį iš eilės.

Ankstesnėje „Twitter“ žinutėje prezidentas užsipuolė „The New York Times“, CNN, NBC ir "daugelį kitų“ žiniasklaidos priemonių, tačiau netrukus šią žinutę ištrynė ir paskelbė konkretesnį variantą, kuriame prie savo juodojo sąrašo pridėjo dar du „priešus“.

70-metis milijardierius nuolat kaltina žiniasklaidos priemones, kad jos yra šališkos, perdeda jo klaidas ir nevertina jo pasiekimų.

Ketvirtadienį spaudos konferencijos metu prezidentas apkaltino žiniasklaidą dėl problemų, ištikusių vos mėnesį dirbančią jo administraciją.

Per pastarąsias keturias savaites buvo priverstas atsistatydinti D. Trumpo nacionalinio saugumo patarėjas, kandidatas į postą kabinete atsiėmė savo kandidatūrą, teismuose įstrigo prezidento imigracijos politika. Be to, buvo paviešinta naujajai administracijai žalingos informacijos.

Daugelis JAV prezidentų kritikavo spaudą, tačiau D.Trumpo kalba labiau primena autoritarinių lyderių išsakytas pastabas.

Pasak kai kurių apžvalgininkų, respublikonas milijardierius yra pavojingai arti ribos, kai jo komentarai gali pažeisti Konstitucijoje įtvirtintą spaudos laisvę.

„,Man patinka Pirmosios pataisos dalis, kuri skelbia žiniasklaidą Amerikos žmonių priešu,“ – „Twitter“ sarkastiškai rašo konservatyvus komentatorius S.E. Cuppsas (Kupsas), pridėdamas žymę „TrumpsAmerica“.

Buvusio JAV prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) patarėjas Benas Rhodesas (Benas Roudsas) pavadino D.Trumpo išsakytą kritiką žiniasklaidai „dovana autoritarinio valdymo šalininkams“, nes „bus diskredituotos bet kokios JAV pastangos remti spaudos laisvę visame pasaulyje“.

Ketvirtadienio spaudos konferencija, kurios metu D.Trumpas negailėjo tulžingos kritikos žiniasklaidai, nustebino daugelį žurnalistų. Kai kas ją vadino keista. Tačiau prezidentas socialiniame tinkle atkreipė dėmesį į vieno dešiniųjų pažiūrų komentatoriaus išsakytas liaupses.

„Rushas Limbaughas (Rašas Limbo) sako: „Viena iš geriausių mano kada nors matytų spaudos konferencijų!“ Daugelis su tuo sutinka. Tačiau NETIKRA ŽINIASKLAIDA mano kitaip. Nesąžininga,“ - rašoma D.Trumpo „Twitter“ žinutėje, pasirodžiusioje praėjus valandai po komentaro apie „Amerikos žmonių priešus“ .

Spaudos konferencijos metu D.Trumpas pareiškė: „Didelė dalis žiniasklaidos Vašingtone, taip pat Niujorke ir Los Andžele, kalba ne žmonių vardų, o specialių interesų ir tų, kurie pelnosi iš akivaizdžiai neveikiančios sistemos, vardu.“

„Spauda tapo tokia nesąžininga, kad nekalbėdami apie tai darome didžiulę meškos paslaugą Amerikos žmonėms. Didžiulę meškos paslaugą. Privalome kalbėti apie tai, kas vyksta, nes spauda, atvirai, yra nevaldoma. Nesąžiningumo lygis yra nevaldomas,“ – sakė jis.

D.Trumpo kampanijos tinklapis ir Respublikonų partija ketvirtadienį paskelbė apklausą apie „pagrindinių žiniasklaidos priemonių atskaitomybę“, kurioje pateikti tokie klausimai, kaip „Kokiais klausimais pagrindinės žiniasklaidos priemonės blogiausiai atstovauja respublikonų interesams?“

Joje taip pat klausiama, ar partija turėtų „skirti daugiau laiko ir išteklių“, siekdama žiniasklaidos atskaitingumo.

Neaišku, kokių pastangų ir išteklių prireiks D.Trumpui, kad sustabdytų slaptos informacijos nutekėjimą iš jo administracijos, ir ar tai apskritai yra įmanoma, tačiau penktadienį prezidentui pagalbos ranką ištiesė vienas iš sąjungininkų Kongrese.

Žvalgybos komiteto pirmininkas Devinas Nunesas (Devinas Nunjesas) paprašė Federalinio tyrimų biuro (FTB) ištirti informacijos nutekinimą. Apie tai, remdamasis trimis šaltiniais, pranešė portalas „Politico“.


Šiame straipsnyje: Donaldas TrumpasŽiniasklaida

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių