D. Trumpas sušvelnino draudimą translyčiams tarnauti kariuomenėje

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Donaldas Trumpas penktadienį vakare atšaukė sprendimą visiškai uždrausti translyčiams asmenims tarnauti JAV kariuomenėje. Nepaisant to, pagrindiniai apribojimai šiems asmenims ir toliau galios.

D. Trumpas rugpjūtį pasirašė memorandumą, iš esmės uždraudusį translyčiams asmenims tarnauti JAV ginkluotosiose pajėgose. Tačiau šis draudimas buvo ne kartą apskųstas teismui.

Penktadienį Baltieji rūmai pristatė pataisytą pirminio plano versiją.

„Šiuo dokumentu atšaukiu savo 2017 m. rugpjūčio 25 d. memorandumą dėl „Translyčių asmenų karinės tarnybos“ ir visas likusias direktyvas, kurias galėjau pasirašyti translyčių asmenų karinės tarnybos klausimu“, - sakoma naujajame D. Trumpo memorandume.

Šiuo dokumentu prezidentas, panašu, siekė permesti atsakomybę už šiuo klausimu priimamus sprendimus dviem savo vyriausybės nariams.

„Kas dėl JAV pakrančių apsaugos, Gynybos ir Krašto saugumo sekretoriai gali pasinaudoti savo įgaliojimais ir įgyvendinti bet kokią tinkamą su translyčių asmenų karine tarnyba susijusią politiką“, – rašoma memorandume.

JAV vadovo memorandume teigiama, kad minėtieji sekretoriai rekomendavo, jog asmenims, kuriems yra nustatytas lyties tapatumo sutrikimas, būtų neleidžiama tarnauti ginkluotosiose pajėgose.

Gynybos departamentas išplatino ataskaitą, išsamiau paaiškinančią memorandume minimus apribojimus.

„Lyties nepasikeitę translyčiai asmenys ir asmenys, kuriems nėra ir nebuvo nustatytas lyties tapatumo sutrikimas, gali tarnauti kariuomenėje, jei jų psichinė ir fizinė sveikata atitinka reikiamus kriterijus ir jei jie „gali laikytis su jų biologine lytimi siejamų standartų“, – teigiama ataskaitoje.

O asmenims, kuriems yra atliktos lyties keitimo procedūros, tarnauti draudžiama, nes tai „gali nevisiškai ištaisyti su lyties tapatumo sutrikimu siejamas psichinės sveikatos problemas“, priduriama ataskaitoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių